Foto: Pixabay
Ako želite držati svoju težinu i razinu šećera u krvi pod kontrolom
povezane vijesti
U prehrani nema potrebe posezati za postom i ekstremnim odricanjima: postoje neke namirnice koje vam, zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, mogu pomoći u održavanju idealne težine i ograničiti porast kolesterola u krvi.
Tijelo sporije probavlja i apsorbira ovu hranu, zbog čega se dulje osjećate sitima i stabilizirate razinu šećera u krvi.
No, koje su to namirnice koje vam mogu pomoći u održavanju težine i razine kolesterola pod kontrolom?
1. Mahunarke
Mahunarke poput graha, slanutka i leće imaju prirodno nizak udio zasićenih masnoća i bogate su topivim i netopivim vlaknima – te su izvrstan izvor biljnih proteina.
Uključivanje ovih namirnica u vašu prehranu može pomoći u smanjenju kolesterola i riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Nadalje, zahvaljujući složenim ugljikohidratima koje sadrže, mahunarke se sporo probavljaju, izbjegavajući skokove glukoze u krvi i osiguravajući stalnu energiju tijelu.
2. Bobičasto voće
Bogato dijetalnim vlaknima (osobito pektinom), bobičasto voće pomaže usporiti apsorpciju šećera u krvotok, pomažući u učinkovitom upravljanju razinama šećera u krvi.
Osim toga, antioksidansi i polifenoli koji se nalaze u bobičastom voću smanjuju oksidativni stres i upalu, ključne čimbenike u prevenciji bolesti srca.
3. Zob
Zob, zbog visokog sadržaja vlakana i beta-glukana (topivih vlakana), usporava probavu i snižava kolesterol tako što se veže na žučne kiseline u tijelu.
Ova namirnica visoke nutritivne vrijednosti i niskog glikemijskog indeksa idealna je za doručak koji osigurava održivu energiju tijekom dana.
Nadalje, topiva vlakna prisutna u zobi povećavaju osjećaj sitosti stvaranjem gela unutar crijeva, pomažući smanjenju ukupnog unosa energije.
4. Orasi
Konačno, orasi su također odličan izvor vitamina, minerala i “dobrih” masnih kiselina.
Iako su bogati mastima i kalorijama, njihova visoka razina proteina i vlakana čini ih vrlo učinkovitima za mršavljenje.
Ove hranjive tvari pomažu u kontroli gladi i potiču osjećaj sitosti, čime se smanjuje rizik od prejedanja.
_
Za sva pitanja oko prehrane, mršavljenja i dijagnoza, prije svega se konzultirajte sa svojim odabranim liječnicima.