Foto: Pexels
Novo istraživanje naglašava zdravstvene rizike povezane s konzumacijom
povezane vijesti
Riječ je o neotamu, E961, popularnom zaslađivaču proizvedenom od aspartama, razvijenom kasnih 1990-ih.
Ovu tvar sada naširoko koristi prehrambena industrija, ali ona može predstavljati rizike za zdravlje, a posebno za crijeva.
To proizlazi iz novog istraživanja koje je provelo Sveučilište Anglia Ruskin i nedavno objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition.
Istraživači su procijenili učinke neotama na modelu crijevnog epitela i crijevnih bakterija E. coli i E. faecalis.
Rezultati su pokazali da neotam može oštetiti crijevni epitel, uzrokujući smrt epitelnih stanica.
Neizravno, umjetni zaslađivač također djeluje na štetu bakterija koje su uobičajeno prisutne u crijevima, mijenjajući mikrobiotu.
Prema stručnjacima, neotam bi mogao biti odgovoran za zdravstvene probleme, uključujući sindrom iritabilnog crijeva i sepsu.
Dr. Havovi Chichger to pojašnjava u izjavi za tisak:
“Proljev, crijevna upala pa čak i infekcije kao što je septikemija ako bi bakterija ušla u krvotok. Stoga je važno proučiti i nedavno uvedene zaslađivače, a naše novo istraživanje pokazuje da neotam uzrokuje slične probleme, uključujući bakterijske bolesti crijeva.”
Zaslađivač bi stoga djelovao na crijevnu bakterijsku floru, a to bi moglo uzrokovati i oštećenje crijevne barijere.
Prikupljeni podaci zahtijevaju dublje istraživanje novih zaslađivača na tržištu i njihovih potencijalnih rizika s obzirom na njihovu široku upotrebu, kako za mršavljenje, intoleranciju na glukozu, tako i za dijabetes tipa 2.