Neophodan

Ovaj vrlo čest sastojak hrane može biti uzrok artritisa

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Bakterije u crijevima ga mogu pretvoriti u kemikaliju koja uzrokuje upalu

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u mnogim namirnicama bogatim proteinima, uključujući meso, ribu, mliječne proizvode te neke sjemenke i orašaste plodove.


Znanstvenici su otkrili kako crijevne bakterije metaboliziraju triptofan iz hrane u kemikaliju koja izaziva upalu, potencijalno stvarajući predispoziciju imunološkog sustava za artritis.


Istraživači su odlučili otkriti kako ova tvar može uzrokovati upalne bolesti poput reumatoidnog artritisa, koji pogađa oko 1% stanovništva.


Ako se ne liječi, može uzrokovati bolno oticanje šaka i stopala te deformacije zglobova.


Poznato je da mikrobiom – bakterije u našim crijevima – mogu razgraditi triptofan u nusprodukte.


Neki od tih nusproizvoda su protuupalni, ali također su povezali neke upalne uzroke s tim proizvodima.


Otkrili su da ova tvar može dovesti do razvoja autoreaktivnih T stanica koje su jače upalne.


Dakle, sugerira li istraživanje da bismo se trebali drugačije hraniti?


Prema stručnjacima, prehrana bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom – poput mediteranske prehrane – štiti mikrobiom i maksimalno iskorištava protuupalna svojstva triptofana, naprotiv, tipična zapadnjačka prehrana uzrokuje upalno stanje koje može dovesti do razvoja artritisa i drugih upalnih stanja.