Ledena doza kofeina

Ovaj tajni sastojak sjajno će obogatiti vašu ledenu kavu

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Prigrlite cold brew način pravljenja kave

Cappuccino, macchiato, espresso, americano, mocha – kada je u pitanju kava, mogućnosti su beskrajne. Za mnoge je jutarnja šalica kave ili nešto neobičniji specijalitet od kave u popodnevnim satima dio svakodnevice. A posebno ljeti svoju dnevnu dozu kofeina volimo dobiti u obliku osvježavajuće ledene kave.


Ali postoji jedan sastojak koji biste posebno trebali dodati svojoj ledenoj kavi, pogotovo ljeti. Otkrivamo o čemu je riječ. Za ljetno kofeinsko osvježenje kavu prvo morate skuhati po tzv. cold brew principu. Za to vam je potrebna svježe mljevena kava, lonac, hladna voda i puno vremena. Za razliku od tradicionalnog kuhanja u toploj vodi, ova se vrsta kave kuha s hladnom vodom i potrebno joj je puno više vremena. 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Canan (@interior_by_canik)



Na taj se način oslobađaju eterična ulja i arome koje kavi daju vrlo poseban okus. Stavite 20 grama kave u prahu na 100 ml vode u lonac, dodajte svježu, hladnu vodu, promiješajte i ostavite smjesu da stoji 10-12 sati. Zatim procijedite kroz ručni filter. E sad, koji je to tajni sastojak?


Budući da je kava koja se napravi po cold brew principu vrlo jaka, mora se malo prorijediti. Da biste dobili posebno egzotičan i osvježavajući napitak od kave, potrebna vam je kokosova voda! Ovisno o vašem ukusu, u kavu jednostavno dodajte malo kokosove vode i šaku kockica leda i najukusnija ledena kava koju ćete piti ovog ljeta je spremna. Ovako napravljena ledena kava može stajati u hladnjaku i do tjedan dana!