S obala Egejskog mora

Ovaj grčki klasik idealan je prilog uz svako jelo

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Svježe i zdravo

Grčku kuhinju karakterizira tradicija koja se razvijala tisućama godina. Grčka jela prije svega karakterizira korištenje svježih, regionalnih namirnica i jednostavna, ali ukusna priprema. Primjerice, ovaj omiljeni prilog: grčka riža od rajčice koja savršeno ide uz sva mesna jela, ali i uz ukusnu porciju tzatzikija. Ovaj brzi recept koristi samo nekoliko sastojaka, ali ima okus koji će vas odmah prenijeti na neki od tisuću grčkih otoka.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Michaela Vais | Vegan Food ♡ (@elavegan)



Sastojci:


  • 200 g riže dugog zrna
  • 1 srednji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 300 g pasiranih rajčica
  • 300 ml vode
  • 1⁄2 žličice soli
  • 1 žličica paprike u prahu
  • 1 žličica mješavine začina za gyros

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Food Lover (@yt_foodlover)



Priprema:


Skuhajte rižu, a luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pirjajte luk i češnjak oko 2 minute dok ne postanu prozirni. Dodajte pasirane rajčice, vodu, sol, papriku u prahu i začine i pustite da zavrije. Dodajte rižu i poklopljeno lagano kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Akis Petretzikis (@akis_petretzikis)



Da bi ovo jelo bilo baš kako treba bitno je da odaberete dobro maslinovo ulje koje može utjecati na okus cijelog jela. Ako možete, upotrijebite ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ono je bogato polifenolima, poznatim po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ovi spojevi doprinose zdravlju i daju ulju karakterističan blago gorak i opor okus. I to je to, dobar tek!