Foto: Pexels
Vaš jutarnji obrok možda nije toliko zdrav koliko mislite... i mogao bi vas pripremiti za dan pun žudnji i loših izbora
povezane vijesti
Svi smo čuli mantru da je doručak najvažniji obrok u danu, a čuli smo i onu da valja doručkovati poput kralja.
No, mogu li vaše jutarnje navike potajno narušiti vaše zdravlje?
Nutricionisti upozoravaju na naizgled bezopasan dvojac za doručak koji bi mogao biti štetniji za vaše zdravlje od kriške čokoladne torte.
Čini se da je početak dana s nevinom zdjelicom žitarica i čašom soka od naranče zdrava opcija.
Međutim, mnogi voćni sokovi kupljeni u trgovini prepuni su dodanih šećera – neki pakiraju čak 20-25 grama po porciji, što je jednako onome što biste pronašli u limenci gaziranog pića, objašnjavaju stručnjaci za prehranu iz Ski Vertiga za Get Surrey.
Uparen s rafiniranim žitaricama ili slasnim pecivima punim jednostavnih ugljikohidrata, ovaj tipični doručak izaziva nagli porast razine šećera u krvi.
Ishod?
Kratkotrajno povećanje energije praćeno njezinim neizbježnim padom, zbog čega se samo nekoliko sati kasnije opet osjećate letargično, mrzovoljno i gladno.
Iznenađujuće, ali kriška čokoladne torte mogla bi biti bolje uživanje. Iako sadrži i 25-30 grama šećera, barem ste svjesni da nije zdrava i “guštate”.
Skriveni šećeri i manjak nutritivne vrijednosti u opisanom doručku s visokim udjelom ugljikohidrata i šećera znače da dobivate manje dobrobiti dok se i dalje nosite s istim posljedicama: žudnjom, umorom i neuravnoteženim početkom dana.
Nutricionisti upozoravaju da ovaj obrazac, ako se ponavlja tijekom vremena, može utrti put ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Brzi padovi nakon nakon naglo povišenog šećera mogu izazvati pustoš u vašoj energetskoj razini i koncentraciji, zbog čega ćete više grickati tijekom dana.
Prehrana bogata dodanim šećerima povezana je s pretilošću, dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim problemima, dok slatki doručak često rezultira prejedanjem kasnije tijekom dana zbog nedostatka sitosti.
Ako još uvijek želite svoje jutarnje žitarice, ne brinite.
Odlučite se za cjelovite poput zobi ili kruha od cjelovitih žitarica umjesto zašećerenih verzija da biste dulje bili siti, a uz to dobivate bonus vlakana.
Zamijenite čašu voćnog soka cijelim voćem kao što su naranče ili bobičasto voće koje nudi prirodne šećere uz vitalne vitamine, antioksidanse i vlakna.
Uključivanje proteina i zdravih masnoća u vaš doručak – poput jaja, grčkog jogurta, orašastih plodova ili avokada – može pomoći u održavanju razine šećera u krvi, osiguravajući vam stabilnu energiju tijekom dana.
Na kraju, započnite jutro vodom ili biljnim čajem umjesto slatkim pićima da biste ostali hidrirani bez naglog skoka šećera, piše Get Surrey.