Gastro đir

Otvorila se Gradska kavana Renard: donosimo dojmove s prve kave i sve detalje ponude

Sanda Milinković

Foto: Renard

Foto: Renard

Osim kave, može se uživati i u kolačima, matcha čajevima i kombuchi, a nakon posla i uz brojne aperitive te koktele

Ulica Ante Starčevića generacijama je bila sinonim za odlazak na kavu jer je sve do Jelačića vrvjela šarmantnim kafićima u kojima smo se rado okupljali nakon (i za vrijeme!) škole, posla ili u popodnevnim satima.


S društvom smo pretresali aktualne teme dana, kovali planove za vikend, a nerijetko proveli i pokoji petak ili subotu navečer u zagrijavanju za nastavak đira po gradu.


Da će nastaviti imati istu svrhu i novijim generacijama, ali i starijima koji su navikli na opuštenost koja tamo vlada, dokazuje sve više barova koji u toj ulici međusobnom simbiozom stvaraju lijepu gradsku priču praćenu aromom kave, mirisom slasnih kolača i opojnom moći koktela stvorenih za najbolje večeri.


Jednu takvu štoriju prati i novootvorena Gradska kavana Renard, smještena u prostoru nekadašnje Boe odnosno prethodnika joj, Dva lava.


Moderni je interijer  uređen detaljima prirodnog i rustikalnog izgleda uz kultni luster koji je u svim razdobljima ostao postojan kao impresivan center piece prostora.


Kavana ima terasu na ulazu s glavne ulice, a nešto intimnija smještena je s “druge strane”, na Pavlinskom trgu. Rustikalni podovi, udobne stolice i stol mramornog dizajna uz drveće s bijelim cvjetovima te lampicama za dozu romantike, pruža mirnu oazu u samom centru grada.




Jutro uz kolačić, popodne uz aperitiv, a večer uz – koktele


Koncept Renarda pobliže su nam objasnili Marijan Maksan i Dorijan Skoblar, duo koji je preuzeo ulogu stvaranja priče kroz ovaj projekt.


Doznajemo tako da je koncept podijeljen na tri varijante pa tako imamo jutarnju do cirka dvanaest sati, tijekom koje je naglasak na ponudi kave s različitim vrstama mlijeka, matcha čajeva te kolača. Misao vodilja Renarda je uvesti potpuno healthy koncept kroz naredne tjedne pa će se tako u jutarnjoj ponudi pronaći različiti sokovi i smoothieji od cikle i blitve.


Fokus lokala je na veganskoj i gluten free ponudi uz što manje kalorija i šećera pa se u ponudi nalaze kombuche, a u hladnijim danima moći će se uživati u ispijanju različitih vrsta čajeva kroz tea ceremony.


Nakon jutarnje varijante, slijedi popodnevna, tzv. after work dio dana kada ljudi većinom dolaze na šampanjac, prosecco i koktele s manjim postotkom alkohola, a sve navedeno poslužuje se uz odgovarajuće grickalice poput maslina i čipsa.


Večernjom varijantom dominiraju kokteli, pjenušci, šampanjci, vina, komercijalne i craft pive uz veliku selekciju hrvatskih i talijanskih pjenušavih vina te šampanjaca.


Ljubitelji slatkoga uživat će u jutarnjem ritualu ispijanja kave jer su u ponudi neodoljivi kolači iza kojih stoji Lorena (Daj kolačić), influentna slastičarka koja radi kreativne craft kolače bez pšeničnog brašna koji u ovaj lokal ne stižu zaleđeni.


Bilo nam je jako simpatično u izlogu vidjeti i mnoštvo rozih kolačića koji su se prigodno uklopili u opće “Barbie” ludilo koje vlada na sve strane.





Gosti se vraćaju zbog doživljaja, a ne zbog elegantnih stolica


Zanimljivo je što će naglasak biti i na bezalkoholnim koktelima koji postaju sve veći trend u svijetu i pružaju alternativu onima koji ne žele piti alkohol, ali niti, primjerice – mineralnu, čime Renard želi i svima onima koji ne konzumiraju alkohol, pružiti uživanje u čitavom doživljaju ispijanja koktela.


U ponudi je osam signature koktela različitih profila okusa, osvježavajućih citrusnih i cvjetnih nota koje su razvili u suradnji sa Šimom Vukušom.


Skoblar naglašava da mu je od čitave priče najvažniji vibe odnosno osjećaj i doživljaj gosta koji posjeti Renard.


“Mišljenja smo da je upravo to ono što gost prvo doživi jer inače nam uzalud svo naše znanje i miksologija. Gost se uvijek vraća zbog doživljaja i pristupačnosti jer, iako je ovo elegantna gradska kavana, naglasak je na komunikaciji s gostom i cjelokupnom dojmu, a ne samo elegantnim stolicama i interijeru”, zaključuje Skoblar.


I Skoblar i Maksan poznata su lica na barmenskoj sceni Hrvatske već dugi niz godina, a ovim zajedničkim projektom uz Renard žele obogatiti ne samo ulicu već i grad, jer, kako je naglasio Skoblar,  nije poanta međusobna konkurencija već zajedničko podizanje cjelokupne ponude.


Uz gradski vibe, Renard radi i na održivom poslovanju uz posebnu “bio-viziju” kojom žele postati čim više održivi.


Intenzivno rade na uklanjanju nekih stvari, poput slamki koje će unatoč njihovim alternativama, kompletno izbaciti iz ponude, a fokus je i na proizvode sa što manje šećera i kalorija.


Moramo priznati da nam je posjet Gradskoj kavani Renard bio dobrodošao bijeg od stvarnosti, gužve i vrućeg asfalta gdje smo se od dnevnih poslovnih obaveza opustili uz kavu, sretni što kultna riječka ulica i perspektivni ugostitelji kroz svoje lokale još uvijek imaju viziju okupljanja ljudi, spajanja generacija i podizanja ponude destinacije na novu razinu.