ZAJAMČENA KVALITETA

Otvoreni 17. dani mladih maslinovih ulja u Vodnjanu: Uživajte u najboljima i osjećajte se – seksi

Edi Prodan

SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

Ukupno u Vodnjanu izaže pedesetak tvrtki od kojih su više od dvije trećine maslinari



Jučer svečano otvoreni 17. dani mladih maslinovih ulja u Vodnjanu, danas i u nedjelju rade od 11 do 21 sat, zahvaljujući dolasku Marie Paole Gabusi, Matie Barciullija te Emiliana Biagija – troje ključnih ljudi u globalnom vrednovanju kvalitete maslinovih ulja, uostalom i čelnih ljudi institucija čije ocjene imaju presudnu ulogu u svijetu maslinovih ulja, učinila je da jedan od naintrigantnijih gradova Istre postane nezaobilaznom točkom na maslinarskoj karti svijeta.


Maria Paola Gabusi je u uvodu ovogodišnjeg Vodnjana vodila fantastičnu degustaciju, pravi show koji je kušanju maslinovih ulja dao i silnu emocionalnu notu. Gabusi inače organizira i vodi razne panele kao i natjecanja vezana za maslinovo ulje, od kojih je najpoznatije Leone d’Oro International Olive Oil Competition, čiji je direktor. Silno je nemirnog duha, sklona istraživanjima, naglašeno emocionalna – poetessa dell’erotismo dell’extravergine – bio je primjerice jedan od naslova u Corrierere della Sera, dok je u listopadu na motociklu povezala najznačajnije talijanske regije – krenula je iz Veneta na Siciliju da bi se preko Barija vratila u Veneto. Velik je dio svog znanja i sposobnosti prezentirala i u Vodnjanu, i to ne samo ljudima koji profesionalno priadaju maslinarskom svijetu nego i učenicima porečke Poljoprivredne škole što je od kapitalnog značaja za budućnost istarskog maslinarstva.





Svakako, ovolika se sadržajnost Vodnjana ima zahvaliti i “umjetničkom direktoru”, dirigentu predstave Hrvoju Petriću, jednom od najznačajnijih svjetskih gastro konzultanata, potom Tediju Chiavalonu kao i gradonačelniku Ediju Pastrovicchiju bez čijih cjelogodišnjih napora u stalnom podizanju kvalitete vodnjanskih i općenito istarskih maslinovih ulja ne bi bilo ni kontinuiteta Dana mladih maslinovih ulja.


Velika se pažnja posvetila i znanstvenoj komponenti priče o maslinovim uljima po čemu se Dani također jako ističu. Za kvalitetu, zanimljivost i sadržajnost tog dijela zaslužni su bili znanstvenici iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. Karolina Brkić Bubola i dr. Marin Krapac koji su predstavili posebitosti istarskih, kao i sveukupno hrvatskih ulja te pozicioniranost, kvalitativno-kvantitativnu Hrvatske na maslinarskoj karti svijeta.



Pa gdje je onda Hrvatska? Mali je proizvođač koji u ukupnoj svjetskoj produkciji maslinovih ulja sudjeluje s 5,5 tisuća tona godišnje. Četvrtina te produkcije otpada na Istru, a Hrvatskoj vrlo slične proizvodne rezultate postiže i Francuska a jedina zemlja s ozbiljnom proizvodnjom izvan Europe je Argentina s 21 tisućom tona.



Iako su Italija, Grčka i Turska također moćni proizvođači, sve je to malo u usporedbi sa Španjolskom koja doseže skoro 1,3 milijuna tona, 250 puta više od Hrvatske. Ali, tu upravo i nastaje problem o kojem je na degustaciji progovorila Maria Paola Gabusi: hipreprodukcija. Španjolska naime ima goleme plantaže, primjerice u Andaluziji, na kojima se masline uzgajaju i beru na jednak takav način. Riječ je o potpuno drugačijim nasadima od onih koje poznajemo kod nas kao i berbi što se obavlja specijalnim “kombajnima”. Na taj se način na žalost oštećuje plod što provocira brzu oksidaciju i dakao nižu – u zdravstvenom i okusnom smislu – kvalitetu ulja.



Ali, zbog čega oznaka “extra vergine” kod većine? Iz razloga što je analogno količini proizvodnje jednaka i snaga španjolskog maslinarskog lobija. Itekako je bilo pokušaja da se institucionalno redefinira skala ocjenjivanja ulja. Kako je naglasila i Gabusi u zadnjih deset godina došlo je do silnih kvalitativnih promjena zahvaljujući brzini i napretku tehnologije prerade, ali se zakonski okvir opire promjenama koje bi bile potrebne, realne i po krajnjeg kupca – jako važne. Nije, dakako, problem u supermarketima jer i oni imaju maslinovo ulje, ali u njih dominantno dolaze ulja niže vrijednosti, daleko od kvalitete istarskih ulja kojima zakon i španjolski, u jednoj mjeri i talijanski jer i oni u poznaju industrijski tip uzgoja i berbe, maslinarski lobi ne dozvoljavaju isticanje. Upravo u tome je jako važna misija Gabusi koja obilazi maslinarske države, talijanske regije i na motociklu, te se zalaže za ekološku proizvodnju, ručnu berbu – u Hrvatskoj je isključivo takva jer se i berba uz pomoć “tresača” definira ručnom – kao i za preradu u okviru najviše 24 sata.


Ukupno u Vodnjanu izaže pedesetak tvrtki od kojih su više od dvije trećine maslinari. Sjajan je i gastro show čiji je voditeljica Svjetlana Celija, proslavljena chefica iz “Vodnjanke” čija je palenta s pastom od crnih maslina i maslinovim uljem istinska senzacija.


Vodnjan, ili kako bi rekla Mari Paola Gabusi: uživajte u najboljim maslinovim uljima i osjećajte se – seksi.