Foto: Pixabay
Konzumiranje puno pržene hrane već je povezano s većim rizikom od pretilosti i srčanih bolesti
povezane vijesti
Novo istraživanje pokazuje da je česta konzumacija pržene hrane, posebice pomfrita, snažno povezana s 12% većim rizikom od anksioznosti i 7% većim rizikom od depresije.
Autori rada okrivili su akrilamid – kontaminant koji se proizvodi u škrobnoj hrani kada se prži, peče ili kuha na visokim temperaturama – kao potencijalnog krivca za promjene mentalnog zdravlja.
Nalazi nedavnog istraživanja temelje se na podacima više od 140.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su podijelili informacije o svom zdravlju i prehrambenim navikama za veliku medicinsku bazu podataka.
Svi su sudionici bili praćeni u prosjeku 11 godina.
Istraživači su u toj bazi podataka identificirali ljude koji su redovito jeli prženu hranu, a zatim su provjerili imaju li simptome tjeskobe ili depresije.
Razlog? Pržena hrana uzrokuje više upale u crijevima što s vremenom može dovesti do upale u mozgu.
U istraživanjima je takva neuroinflamacija povezana sa stanjima kao što su depresija i anksioznost.
Zapravo, kada je riječ o akrilamidu, dugotrajna izloženost može uzrokovati reproduktivne probleme, oštećenje živaca, pa čak i rak.
U novom istraživanju znanstvenici su primijetili da je izloženost toj tvari uzrokovala povećanje poremećaja ponašanja, tjeskobe i depresije.
Kako biste izbjegli izlaganje akrilamidu, preporučljivo je izbjegavati visoke temperature kuhanja i, općenito, prženu hranu, umjesto toga preferirajući cjelovitu i minimalno prerađenu hranu te izbjegavajući dodane šećere i konzervanse.