Unos ne mora biti izazov za vegane, vegetarijance ili one koji jednostavno ne vole ribu
povezane vijesti
Omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u pogledu očuvanju zdravlja, a postoje načini kako ih unijeti dovoljno u organizam i bez konzumacije ribe koje su najpoznatiji izvori.
Stoga, unos omega-3 masnih kiselina ne mora biti izazov za vegane, vegetarijance ili one koji jednostavno ne vole ribu!
Od tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina, biljna hrana obično sadrži samo alfa-linolensku kiselinu (ALA).
Chia sjemenke
Chia sjemenke poznate su po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima, te sadrže pozamašnu dozu vlakana i proteina.
One su također odličan biljni izvor omega-3 masnih kiselina.
Unos chia sjemenki možete povećati kuhanjem hranjivog chia pudinga ili posipanjem chia sjemenki po salatama, jogurtima ili u smoothiu.
28 grama chia sjemenki daje 5000 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 312-454% preporučenog dnevnog unosa.
Sjemenke konoplje
Osim proteina, magnezija, željeza i cinka, sjemenke konoplje sastoje se od oko 30% ulja i zbog toga sadrže dobar omjer omege-3.
Njih također možete dodati u smoothie, u jogurt za doručak, a odlična su ideja i domaće granole od sjemenki konoplje koje predstavljaju jednostavan način za kombiniranje sjemenki konoplje s drugim zdravim sastojcima kao što su sjemenke lana za dodatni unos omega-3 masnih kiselina.
Tri žlice (30 grama) sjemenki konoplje sadrže 3000 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 162-236% dnevnog preporučenog unosa.
Orasi
Orasi su puni zdravih masti, pa tako i omege-3.
Njih također možete dodati svojoj domaćoj granoli ili žitaricama, a uvijek ih možete grickati i samostalno, bez da ih nužno dodajete jelu.
28 grama oraha sadrži 2570 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 160-233% dnevnog preporučenog unosa, piše Healthline.
—
Sav zdravstveni sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski savjet vašeg liječnika ili bilo kojeg drugog zdravstvenog djelatnika.