Foto: iStock
Idealni za kraj večere, a vaši će gosti sigurno polizati prste
povezane vijesti
Kesten je tipično jesensko voće koje ima iznimna nutritivna svojstva, bogat mineralnim solima, vitaminima i ugljikohidratima, što ga čini posebno energetskim.
Sastojci za otprilike 30 marron glacéa:
- 2 šalice smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 1 kg svježih oljuštenih kestena
- 1 mahuna vanilije (alternativno žličica praha vanilije)
- voda
Priprema: Prvo pripremite sirup. Pomiješajte 2 šalice vode, šećer, sol i vaniliju u loncu. Dobro promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije.
Kad smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte oko 25-30 minuta, miješajući i pazeći da se ne zalijepi.
U međuvremenu, dok se sirup ne zgusne, u drugu posudu stavite kestene i prelijte ih vodom. Čim voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte ih 10 minuta.
Kad su kuhani, ocijedite ih i ohladite pod hladnom vodom.
U ovom trenutku dodajte kestene u šećerni sirup, sve poklopite i kuhajte još 20 minuta.
Maknite s vatre. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa sve stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
Sutradan uzmite smjesu i ponovno stavite na vatru, a opet sve kuhajte oko 15 minuta.
Nakon što prođe potrebno vrijeme, ostavite kestene da se ohlade u sirupu i vratite ih u hladnjak na još jednu noć.
Sljedećeg jutra kestene pažljivo izvadite iz sirupa, ostavite ih nekoliko minuta na roštilju ako je moguće, a zatim ih stavite u prilično veliku staklenu posudu te ju poklopite.
Napokon su vaši prekrasni marron clacé spremni.
Možete ih čuvati u hladnjaku, izvaditi ih pravom prilikom (ne duže od 2 tjedna) ili ih pojesti odmah i tako se nagraditi za trud i strpljenje.