Profinjeni desert

Otkrijte neodoljiv okus marron glacéa, ukusnih kandiranih kestena

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Idealni za kraj večere, a vaši će gosti sigurno polizati prste

Kesten je tipično jesensko voće koje ima iznimna nutritivna svojstva, bogat mineralnim solima, vitaminima i ugljikohidratima, što ga čini posebno energetskim.


Sastojci za otprilike 30 marron glacéa:


  • 2 šalice smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kg svježih oljuštenih kestena
  • 1 mahuna vanilije (alternativno žličica praha vanilije)
  • voda

Priprema: Prvo pripremite sirup. Pomiješajte 2 šalice vode, šećer, sol i vaniliju u loncu. Dobro promiješajte i kuhajte na srednjoj vatri dok ne zavrije.


Kad smjesa prokuha, smanjite vatru i kuhajte oko 25-30 minuta, miješajući i pazeći da se ne zalijepi.


U međuvremenu, dok se sirup ne zgusne, u drugu posudu stavite kestene i prelijte ih vodom. Čim voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte ih 10 minuta.


Kad su kuhani, ocijedite ih i ohladite pod hladnom vodom.


U ovom trenutku dodajte kestene u šećerni sirup, sve poklopite i kuhajte još 20 minuta.


Maknite s vatre. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa sve stavite u hladnjak i ostavite preko noći.


Sutradan uzmite smjesu i ponovno stavite na vatru, a opet sve kuhajte oko 15 minuta.


Nakon što prođe potrebno vrijeme, ostavite kestene da se ohlade u sirupu i vratite ih u hladnjak na još jednu noć.


Sljedećeg jutra kestene pažljivo izvadite iz sirupa, ostavite ih nekoliko minuta na roštilju ako je moguće, a zatim ih stavite u prilično veliku staklenu posudu te ju poklopite.


Napokon su vaši prekrasni marron clacé spremni.


Možete ih čuvati u hladnjaku, izvaditi ih pravom prilikom (ne duže od 2 tjedna) ili ih pojesti odmah i tako se nagraditi za trud i strpljenje.