Rashladite se

Osvježavajući recept: hladna juha od krastavaca i mente

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jelo kao nijedno drugo, zaista prikladno u razdobljima velikih ljetnih vrućina

Hladna juha za borbu protiv vrućine? Da… Recept koji predlažemo je onaj od kreme od krastavaca i mente.


Tajna ove juhe je nekoliko jednostavnih sastojaka i brza priprema.


Sastojci:


  • 1 i pol čaša jogurta
  • ½ vrhnja zakiseljenog sa 1 žlicom limunovog soka
  • ½ čašice svježih listova mente
  • 2 mlada luka
  • 2 velika krastavca
  • 1 režanj češnjaka
  • krupna sol
  • bijeli papar

Priprema: Krastavce najprije prerežite po dužini na pola, izvadite im sjemenke i pospite krupnom soli da se ukloni višak vode. Ostavite ih okrenute prema dolje 20 minuta na upijajućem papiru.


Zatim narežite na komade i stavite u mikser zajedno s oguljenim i na kolutiće narezanim mladim lukom i ostalim sastojcima.


Popaprite po ukusu, ali ne solite jer koliko god čistili krastavce nakon tretiranja krupnom soli, uvijek će ostati slani.


Miješajte razne sastojke dok ne dobijete baršunastu i homogenu smjesu.


Nakon što je spremna, samo ju trebate ostaviti u hladnjaku najmanje 3 sata.


Poslužite u zdjelicama ili čašama ukrašenim listićem mente i po želji vrlo tankim kriškama krastavca.