
Sudeći prema komentarima djece, marende nisu bile samo zdrave već i – vrlo ukusne!
povezane vijesti
Uravnotežena prehrana temelji se na odabiru različitih namirnica koje omogućuju rast, razvoj i optimalno zdravlje, a posebno je važna za djecu u osnovnoj školi. U tom razdoblju života djeca ne samo da rastu, nego i razvijaju temelje svojih prehrambenih navika koje će oblikovati njihov životni stil u odrasloj dobi.
Kvalitetna prehrana podržava njihovu koncentraciju, fizičku aktivnost i opće blagostanje, pa je ulaganje u zdrave i fine školske marende, imperativ brojnim školama i kompanijama. Upravo u takvima, uživali su učenici osnovnih škola Malinska-Dubašnica i “Fran Krsto Frankopan“ tijekom “Tjedna domaćih marendi”.
Rezultat je to nagradnog natječaja „Valamar brine za marende fine“ koji učenicima osnovnih škola s područja Istre, Rijeke i okolice te otoka Krka osigurava zdrave i nutritivno uravnotežene obroke pripremljene od lokalnih namirnica koje se pripremaju u Centralnoj kuhinji Valamara, u Vinežu kod Labina.
Sudeći prema komentarima djece, marende nisu bile samo zdrave već i – vrlo ukusne!
Ukusne kombinacije
„Tjedan domaćih marendi koji smo s nestrpljenjem iščekivali oduševio je i učenike i djelatnike naše škole.
Učenici su tijekom cijelog tjedna istinski uživali u bogatoj i raznovrsnoj ponudi izuzetno ukusnih kombinacija i jelima od zdravih namirnica.
Zahvaljujemo Valamaru na ovom hvalevrijednom projektu koji je naše učenike potaknuo na osmišljavanje novih recepata“, kaže nam Anamarija Čubranić, ravnateljica Osnovne škole Malinska-Dubašnica.
Anamarija Čubranić
Sipa, njoki i namazi
Osnovnoškolcima je ponekad izazovno složiti savršenu marendu, ali čini se da su ovdje svi obroci potpuno pogođeni jer su djeca vrlo zadovoljna ponudom.
“Nova marenda mi je odlična jer ima puno izbora”, kaže Dino iz 3.a razreda, a s njime se slaže i njegova kolegica iz razreda, Dora, koja dodaje da joj se sviđa što sami mogu birati što će, i koliko, jesti.
I stariji su učenici zadovoljni ponudom, a Emanuel iz 6.a posebno ističe sipu, njoke i razne namaze.
Kolačem od mrkve, sendvičima i cornflakesom oduševljena je Mia iz 6. b, dok nam je “osmašica” Monika kazala da joj se najviše sviđa veliki izbor povrća, voća, kolača i sendviča.
Pobjedničke friti i igrokaz
Jednako zadovoljstvo obrocima osjeti se i u Osnovnoj školi „Fran Krsto Frankopan“ čiji nam voditelj, Tomislav Božić, kaže:
“Učenici naše škole nagradu su osvojili s receptom za domaće friti te igrokazom na zavičajnom govoru, koji je za tu priliku osmislila učiteljica Kristina Koščić, koja vodi dramsku skupinu u školi u Vrbniku.
Hvala na nagradi i velike pohvale Valamaru na cijelom projektu ‘Valamar brine za marende fine’, a posebno na Tjednu domaćih marendi kroz koji su naši učenici mogli uživati u raznim jelima od zdravih namirnica.
Tomislav Božić
Raznolikost marendi
Većina djece i u ovoj školi ističe zadovoljstvo zbog raznolikosti marendi, a među omiljenim obrocima izdvajaju njoke, maneštru i gulaš.
Naravno, gotovo pa svi s osmijehom na licu komentiraju sreću zbog ponude kolača i sendviča. Pa zaista, tko ne bi bio sretan s takvom marendom?
Tjedan domaćih marendiU drugoj sezoni „Valamar brine za marende fine“, koja se provodi tijekom školske godine 2024./2025., Valamar je škole nagradio „Tjednom domaćih marendi“. Iako je prvotni fond predviđao nagrade za deset škola, Valamar je odlučio „Tjednom domaćih marendi“ nagraditi svih 28 škola koje su se prijavile na natječaj, tako da će u nagradi uživati više od 6.600 učenika. Zadatak za učenike bio je osmisliti kreativan recept za nutritivno bogatu, toplu ili hladnu marendu. Učenici su za prijavu na natječaj osmislili niz zanimljivih i kreativnih recepata poput slatke skute, integralnih pljukanaca s teletinom i cherry rajčicama, smokovačinki (palačinki sa skutom i smokvama), namaza od tunjevine, Shrekove juhe od tikvica, kajgane s tartufima, pršutom i sirom te zdravih palačinki od zobenih pahuljica i banana. |