FOTO: iStock
Jednostavna priprema, a sjajan okus
povezane vijesti
Jeste li upoznati s orzo tjesteninom? Ovo malo tijesto koje oblikom podsjeća na zrnca riže, ukusna su varijanta tjestenine koja je lijepa promjena od uobičajenih vrsta kao što su penne ili farfalle, a odlična je u juhama i složencima.
No orzo tjestenina divna je i “sama” kao prilog mesnim i ribljim jelima ili u kombinaciji s drugim namirnicama poput pikantnog mljevenog mesa.
U ovom grčkom receptu za orzo s mljevenim mesom, svježa paprika, mladi luk i odabrano začinsko bilje pružaju vatromet okusa dok kremasti, delikatni umak s grčkim jogurtom služi kao ravnoteža, pružajući savršeno toplo-hladno iskustvo na jeziku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za 3-4 porcije):
- 1 vezica mladog luka
- 2 paprike (crvena i žuta)
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica timijana
- 300 g orzo tjestenine
- 1,5 l temeljca od povrća
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 200 ml suhog bijelog vina
- 1 šaka svježeg peršina
- 1 šalica grčkog jogurta
- 1 limun
- Sol i papar
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Prvo je na redu povrće: mladi luk i dvije paprike operite i narežite na sitne kolutiće ili kockice. Zatim ogulite i sitno nasjeckajte češnjak, a listiće timijana pokupite sa stabljike. U velikom loncu zakuhajte povrtni temeljac i skuhajte orzo tjesteninu prema uputama na pakiranju te zatim ocijedite. U tavi ili drugom loncu zagrijte maslinovo ulje i na njemu popržite mljeveno meso, mladi luk, češnjak i timijan. Čim mljeveno meso porumeni i postane mrvičasto, sve deglazirajte bijelim vinom i dodajte paprike narezane na kockice.
Pustite da se sve krčka oko 10 minuta na srednjoj vatri uz povremeno miješanje. U međuvremenu operite i nasjeckajte peršin. Grčki jogurt stavite u zdjelu i pomiješajte sa sokom od jednog limuna. Posolite, popaprite i umiješajte polovicu peršina. Sada pomiješajte orzo tjesteninu s mješavinom mljevenog mesa i povrća te začinite solju i paprom. Ubacite i preostali peršin.
Rasporedite na tanjure, pospite preostalim peršinom i po želji direktno na vrh dodajte grčki jogurt kao preljev.