FOTO: iStock
Idealan recept za sve koji su jedva dočekali jesen, ali još ne žele pustiti onaj osjećaj ljeta.
povezane vijesti
I ljeto i jesen imaju svoje ljepote. Ljeti volimo biti aktivni, ići na odmor, isprobavati nove restorane i sastajati se s prijateljima.
U jesen nam je ugodnije više boraviti kod kuće i isprobavati recepte koje smo prikupili tijekom ljeta. A jedan od njih vam toplo preporučujemo: kremasti orzo s češnjakom.
Orzo je talijanska vrsta tjestenine od durum pšenice koja izgleda poput velikog zrna riže.
Ovo jelo koje se lako pripremi u jednoj posudi je predivno kremasto i umirujuće te stoga pravi jesenski obrok, no limun i peršin daju ljetni dašak svježine.
Idealan recept za sve koji su jedva dočekali jesen, ali još ne žele pustiti onaj osjećaj ljeta.
Sastojci (za 2-3 porcije):
- Maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- 250 g orzo tjestenine
- 500 ml povrtnog temeljca
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g parmezana
- Sok od pola limuna
- Sol i papar
- Peršin za ukras
Priprema:
Stavite malo maslinovog ulja u tavu i pustite da se zagrije. Zatim protisnite češnjak i nakon njega stavite orzo tjesteninu. Pustite da se sve lagano tostira uz stalno miješanje oko 2 minute.
Sada sve deglazirajte s temeljcem te posolite i popaprite. Podesite štednjak na srednju temperaturu i pustite da se tjestenina krčka dok ne upije otprilike pola tekućine. Miješajte iznova i iznova kao kod rižota.
Dodajte limunov sok i nastavite miješati dok voda gotovo potpuno ne ispari. Slijedi vrhnje, parmezan i šaka sitno sjeckanog peršina.
Samo nastavite miješati dok ne postignete željenu kremoznost, poslužite i uživajte!