Foto: iStock
Čak i ako se čini čist, naš sudoper krije opasne opasnosti za naše zdravlje
povezane vijesti
Sudoper je jedno od mjesta u kuhinji gdje se prljavština nesmetano gnijezdi i gdje je rizik od razmnožavanja patogena vrlo visok.
Ostaci hrane od prljavog posuđa, tragovi pesticida i zemlje koji se talože pri svakom pranju voća i povrća, ostaci deterdženta, pa čak i prljavština koja se nakuplja na spužvi koja bi trebala jamčiti higijenu ovog kutka kuhinje.
Svi ti izvori prljavštine, zajedno, mogu dovesti do stvaranja pravog biofilma na unutarnjoj površini sudopera u kojem se razmnožavaju bakterije i klice (s opasnim posljedicama za naše zdravlje).
Konkretno, bakterije E. Coli, listerija i salmonela (ponekad prisutne na sirovom mesu, ribi i jajima) su od najveće brige i mogu se pretvoriti u opasne neprijatelje.
Ali ostaci hrane i prljavština također su opasni iz još jednog razloga: mogu se skupiti i stvoriti začepljenja u cijevima koja mogu spriječiti protok vode i uzrokovati neugodne mirise.
Rješenje za smanjenje rizika od bakterijske kontaminacije unutar sudopera, a što bi moglo utjecati na zdravstvenu ispravnost naše hrane i cjelokupnog kuhinjskog okoliša, jest usvajanje učinkovitih higijenskih praksi.
Evo nekoliko praktičnih savjeta:
1. Čišćenje nakon svake upotrebe
Nakon kuhanja i pranja posuđa ili čak nakon što ste radili s jajima ili sirovim mesom, ne zaboravite pažljivo očistiti sve kuhinjske površine – uključujući sudoper – posebnim proizvodom sa svojstvima dezinfekcije.
2. Soda bikarbona protiv neugodnih mirisa
Ako osjetite neugodan miris koji dolazi iz odvoda sudopera, ulijte šalicu sode bikarbone u odvod sudopera i zatim nekoliko čaša vrlo vruće vode.
3. Ostali korisni savjeti
- Izbjegavajte ulijevanje ulja i masti u cijevi: osim što su loša navika koja jako zagađuje okoliš, ove masne tvari ne klize s vodom i ugnijezde se u cijevima, uzrokujući neugodne mirise.
- Koristite filter za odvod sudopera: tako ćete spriječiti da ostaci hrane završe u cijevima, a lako ih možete baciti u smeće.
- Ne zaboravite provesti periodično održavanje cijevi, možda kontaktirati profesionalnog tehničara.