Foto: Pexels
Namirnica najbogatija omega 9 prije svega je ekstra djevičansko maslinovo ulje
povezane vijesti
- Srednjoškolka preživjela moždani udar, školarci pokrenuli akciju. “Prekrasna cura kojoj je mladost prekinuta”
- Onečišćen izvor vode u Dubrovniku, sumnja se na nepropisnu proizvodnju maslinovog ulja
- Ovogodišnja berba maslina Bodulima vratila dugove. U krčkoj uljari količine za preradu i 50 posto veće nego lani
Omega 3, 6 i 9 masne kiseline vrlo su važne tvari za zdravlje organizma. Osobito su omega3 i 6 poznatije od omega 9, o kojima se obično vrlo malo zna.
U usporedbi s poznatijim “rođacima”, omega 9 su zapravo “obitelj” mononezasićenih masnih kiselina, tj. sa specifičnom kemijskom strukturom.
Nadalje, ne ubrajaju se među “esencijalne” masti, tj. one koje tijelo ne može samostalno proizvesti pa ih stoga mora unositi hranom.
Međutim, iako omega 9 masne kiseline nisu esencijalne, one su još uvijek važan resurs za zdravlje i moraju biti dio naše prehrane.
Omega 9: svojstva i prednosti
Istraživanja su pokazala da omega 9 masne kiseline mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
One bi, zapravo, mogle povećati HDL kolesterol (dobar kolesterol) i smanjiti loš ili LDL kolesterol.
Time se smanjuje rizik od nakupljanja masti u arterijama, što je primarni uzrok srčanog i moždanog udara.
Nadalje, osobito omega 9 masne kiseline povećavaju energiju i mogu poboljšati raspoloženje.
Dakle, u slučaju umora ili nervoze, uzimanje omega 9 pomaže smanjiti negativno raspoloženje te da se osjećate snažnije i poletnije.
Također su nužne za sintezu nekih hormona, proizvode energiju i sudjeluju u formiranju staničnih membrana.
Namirnica najbogatija omega 9 prije svega je ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Čak i ulje od kikirikija, koje se smatra valjanom i ekonomičnom alternativom ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
Ima dobar sadržaj omega 9, posebice oleinske kiseline, i koristi se u prehrambenoj industriji kao ulje za prženje, zahvaljujući sposobnosti oleinske kiseline da se odupre visokim temperaturama.
Omega 9 suplementi
Omega 9 dodatak prehrani obično se kombinira s drugim masnim kiselinama kao što su omega 6 i omega 3 i koristan je za zdravlje kardiovaskularnog sustava i kože.
Međutim, budući da se radi o nutrijentu koji tijelo može proizvesti i samo i koji se inače unosi svakodnevnom prehranom, upotreba dodataka prehrani prilično je rijetka.
Posljedice u slučaju prekomjernih doza također su rijetke, u najboljem slučaju mogu se pojaviti laksativni učinci.