Foto Pexels
Naše tijelo ih ne proizvodi prirodno i zbog toga ih je potrebno unositi prehranom
povezane vijesti
Nazivane esencijalnim i “dobrim mastima“, omega 3 su spojevi koji pripadaju skupini masnih kiselina neophodnih za naše zdravlje.
Zapravo, između ostalog, vitalne su za niz tjelesnih procesa, uključujući proizvodnju hormona za zgrušavanje krvi, kontrakciju i opuštanje arterija.
Međutim, naše tijelo ih ne proizvodi prirodno i zbog toga ih je potrebno unositi prehranom ili, kada je potrebno, posebnim dodacima prehrani.
Konkretno, omega 3 su uglavnom prisutne u ribi, ali od biljnih izvora moguće ih je pronaći u lanenim sjemenkama, lanenom ulju, orasima i ekstra djevičanskom maslinovom ulju.
Omega 3 se obično naziva dobrim masnoćama zbog svojih brojnih korisnih svojstava, od kojih su mnoga potvrđena nizom znanstvenih istraživanja.
Pogledajmo zajedno kojih je 5 glavnih prednosti omega 3 masnih kiselina:
1. Smanjuju rizik od srčanih bolesti
Širok raspon istraživanja pokazao je vezu između zdravlja srca i omega 3 masnih kiselina. Konkretno, čini se da te masti imaju pozitivan učinak na različite aspekte kardiovaskularnog zdravlja.
Zapravo, omega 3 masne kiseline povezuju se sa stabilnijim srčanim ritmom, nižim krvnim tlakom i otkucajima srca, boljim radom krvnih žila i nižim razinama upale.
Stoga bi zamjena zasićenih masti, poput crvenog mesa, maslaca i punomasnih mliječnih proizvoda, nezasićenim mastima poput omega 3 masnih kiselina mogla smanjiti rizik od razvoja bolesti srca.
2. Bore se protiv tjeskobe i depresije
Iako je potrebno više istraživanja o točnoj korelaciji između mentalnog zdravlja i unosa omega 3, čini se da postoje jaki dokazi da te masti mogu pomoći u smanjenju depresije i tjeskobe kod mnogih ljudi.
3. Poboljšavaju zdravlje očiju
Između ostalog, omega 3 također imaju vrlo važnu ulogu u izgradnji stanične strukture naših očiju.
Zapravo, ne samo da pomažu tijekom naših ranih faza razvoja, već neke studije sugeriraju da stalan i adekvatan unos ovih masti može pomoći u sprječavanju problema s vidom, kao što je makularna degeneracija kako starimo.
4. Potiču prenatalni razvoj i razvoj mozga dojenčadi
Počevši od maternice i tijekom prvih nekoliko godina života, postoji veza između omega 3 i zdravlja mozga.
S tim u vezi, neka su istraživanja pokazala da djeca čije su majke uzimale dodatke omega 3 tijekom trudnoće i dojenja mogu imati bolje sposobnosti mentalne obrade.
5. Usporavaju kognitivni pad
Konačno, zbog veze između omega 3 i općeg zdravlja mozga, neka istraživanja pokazuju da ove masne kiseline mogu usporiti kognitivni pad s godinama.
Ovo bi bilo obećavajuće otkriće koje bi pomoglo u usporavanju učinaka demencije i Alzheimerove bolesti, iako su potrebna dodatna istraživanja.