Foto iStock
Stručnjaci tvrde da tamna čokolada može spriječiti karijes i gubitak cakline
povezane vijesti
Iz zaključaka do kojih su došli stručnjaci okupljeni na Nacionalnom kongresu sveučilišnih profesora Stomatoloških fakulteta, čini se upravo suprotno da je (crna) čokolada izvrstan saveznik zuba i osmijeha, sposobna spriječiti karijes i gubitak zuba.
Prema stručnjacima, zapravo, čak i ako je prisutan šećer (neprijatelj broj 1 zdravlja zuba), antibakterijske tvari koje se nalaze u čokoladi mogu mu se suprotstaviti i prirodno zadržati razmnožavanje bakterija.
Objasnila je kako dr. Antonella Polimeni, predsjednica Nacionalnog koledža sveučilišnih profesora stomatologije:
“Gorki kakao sadrži prirodne antibakterijske tvari koje sprječavaju Streptococcus mutans da proizvodi glukan, ljepljivu tvar koja pomaže klicama da se zalijepe za zube stvarajući plak i stvarajući uvjete da se šećeri transformiraju u kiseline, nagrizajući caklinu“.
Gorki kakao o kojem govorimo je 80-postotni i, upozoravaju stručnjaci, dobar je samo ako se konzumira sam, a ne zajedno sa slatkišima bogatim šećerima i ugljikohidratima.
Prema riječima stručnjaka, prehrana za lijep osmijeh također bi iznenađujuće uključivala kavu, vino i sir.
Tu su zatim namirnice koje imaju učinak “četkice za zube“, poput borovnica bogatih antibakterijskim tvarima koje usporavaju stvaranje plaka, jogurta, gljiva, cikorije i općenito sirovog povrća.