Uživanje s cijenom

Od pretilosti do gubitka pamćenja: 5 negativnih učinaka jedenja nezdrave i brze hrane

Sanda Milinković

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ako je vaša prehrana prepuna masti, soli i šećera bez esencijalnih hranjivih tvari, pripremate si teren za pretilost i mnoštvo kroničnih poremećaja

Mnogi smatraju da je nemoguće odoljeti privlačnosti nezdrave i brze hrane, unatoč bezbrojnim upozorenjima zdravstvenih djelatnika, nutricionista, trenera ili pak starijih osoba. Tko im može zamjeriti?


Neodoljiva žudnja za pizzama, sočnim hamburgerima, hrskavim prženim krumpirićima ili pak ekstra kremastim čokoladnim tortama, jednostavno je previše snažna.


Ali budimo realni – ova uživanja imaju veliku cijenu. Takva je hrana krcata kalorijama, masnoćama, solju i šećerom, a istovremeno pruža minimalnu nutritivnu vrijednost.


Ako je vaša prehrana prepuna masti, soli i šećera bez esencijalnih hranjivih tvari, pripremate si teren za pretilost i mnoštvo kroničnih poremećaja. U nastavku donosimo pet negativnih posljedica koje nezdrava i brza hrana imaju na naš organizam.


Pretilost


Jedna od najznačajnijih posljedica konzumacije nezdrave hrane je pretilost jer kalorična i masna hrana može dovesti do debljanja. Studija pokazuje da osobe koje jedu brzu hranu dvaput ili više tjedno imaju 50 % veću vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu u usporedbi s onima koji jedu rjeđe, piše News18.


Problemi sa srcem


Redovito konzumiranje nezdrave hrane može povisiti razinu kolesterola i šećera, povećavajući rizik od ozbiljnih srčanih problema. Može stvoriti masni sloj oko srca i arterija i dovesti do začepljenja i srčanog udara.


Kognitivni pad


Ultra-prerađena hrana (kolačići, čips, smrznuta jela…), može doprinijeti kognitivnom padu. Istraživanja pokazuju da loše prehrambene navike mogu pogoršati pamćenje kako starimo i tako povećati rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Nezdrava, prerađena i brza hrana, može negativno utjecati na vaše pamćenje i kognitivne funkcije.


Dijabetes tipa 2


Bogata trans i zasićenim mastima, brza hrana može povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Za one kojima je već dijagnosticiran, takva hrana može pogoršati debljanje i smanjiti otpornost na inzulin, pridonoseći nakupljanju sala na trbuhu.


Masna jetra


Česta konzumacija nezdrave hrane može povećati rizik od bolesti masne jetre, stanja u kojem se višak masnoće skladišti u jetri.


Za borbu protiv žudnje za nezdravom hranom, pronađite zdrave zamjene, ostanite hidrirani, osigurajte si dovoljno sna i učinkovito upravljajte stresom. Pažljivi izbori mogu vam pomoći da se odvratite od nezdravih prehrambenih navika.


Za pravilnu prehranu i tjelovježbu, posavjetujte se sa stručnjacima.