Foto: iStock
Prvi prijedlog su ražnjići napravljeni od kockica panettonea, lagano zapečeni u pećnici i preliveni otopljenom tamnom i bijelom čokoladom
povezane vijesti
Za Božić mnogi daruju panettone i pandoro, tradicionalne talijanske slastice koje su nezaobilazan dio blagdanskog stola.
Iako su ukusni sami po sebi, često se dogodi da ih tijekom blagdana skupimo nekoliko, pa se nađemo u problemu kako ih iskoristiti do kraja. Umjesto da ih jedete uvijek na isti način, donosimo nekoliko ideja kako uživati u panetonu i pandoru na malo drukčiji način.
Bilo da ih pretvorite u raskošan desert ili doručak, ovi prijedlozi osigurat će da se nijedan komad ne baci, a vi ćete uživati u novim okusima i kreativnim kombinacijama.
Prvi prijedlog su ražnjići napravljeni od kockica panettonea, lagano zapečeni u pećnici i preliveni otopljenom tamnom i bijelom čokoladom.
Za ovaj recept treba vam:
- 300 grama panettona,
- 200 g bijele čokolade,
- 300 g tamne čokolade,
- 275 g slatkog vrhnja.
Zagrijte lončić s 150 g vrhnja, a tamnu čokoladu nasjeckajte.
U posudu s čokoladom postepeno dodavati vruće vrhnje i stalno miješati kako biste dobili glatku kremu. Bijelu čokoladu otopiti na pari, a zatim stalno miješajući postepeno dodati slatko vrhnje sobne temperature.
Panettone zatim narezati na kocke, staviti na masni papir i peći osam minuta u prethodno zagrijanoj ventiliranoj pećnici na 190 °C. Kockice zatim slagati na ražnjiće i pokapati s obje čokolade.
Pandoro možete također prepeći na tavici i poslužiti sa zabaglione kremom.
Za kremu su potrebna:
- 4 žumanjka,
- 80 g šećera,
- 50 g likera marsala.
Po želji možete recept nadopuniti i čokoladnim ganacheom od:
- 70 g čokolade,
- 65 g vrhnja.
Krema se kuha na pari. Treba zakuhati vodu u većoj, i na nju staviti manju posudu. Žutanjke i šećer staviti u posudu, mutiti ručnom pjenjačom dok smjesa ne postigne temperaturu od 82°-85 °C.
Zatim dodati liker marsala i nastaviti s miješanjem. Nakon što ste dobili laganu i pjenastu smjesu, premjestite zdjelu u veću zdjelu napunjenu vodom i ledom, čime ćete prekinuti kuhanje.
Pandoro rezati vodoravno. Trebaju vam tri kriške. Svaku tostirati i zatim na tanjur staviti malo kreme, pa prvu krišku koju ćete premazati s dvije žlice kreme. Staviti iduću krišku i ponoviti postupak.
Posljednju krišku premazati kremom i pokapati čokoladnim ganacheom.
Francuski tost nije samo ukusan doručak, već i kreativan način korištenja starog kruha.
Umjesto kruha možete koristiti i panettone, uz pečenje, jedan od najčešćih ostataka božićnih blagdana.
Uz panettone trebaju vam:
- 3 jaja,
- 1 dl mlijeka,
- 50 g maslaca,
- prstohvat cimeta.
Poslužiti možete s čime god želite, topljenom čokoladom, marmeladom ili javorovim sirupom.
Panettone prvo narežite na kriške. Jaja umutiti pjenjačom, dodati mlijeko i cimet te dobro promiješati.
Na tavi otopiti maslac. Svaku krišku umočiti u smjesu od jaja i peći na tavici 2 minute sa svake strane do zlatne boje.
Ako treba dodati još maslaca. Poslužiti odmah.
Naš posljednji prijedlog kako iskoristiti panettone ili pandoro jest da od njega napravite posve nov kolač – puding.
Puding od panettonea
Sastojci za kalup od 500 ml:
- 200 g panettona
- 2 žumanjka
- 300 g mlijeka
- 90 g šećera
- 50 g ruma
- maslac za kalup
I još:
- 2 dcl slatkog vrhnja
- 25 g šećera u prahu
Priprema:
Panettone narezati na kockice, poškropiti rumom, pokriti prijanjajućom folijom i pustiti da stoji 15-ak minuta. Za to vrijeme skuhati kremu. Mlijeko zagrijati do vrenja te maknuti s vatre.
Pjenasto umiješati žutanjke sa šećerom, uliti malo mlijeka da se smjesa temperira i razrijedi te zatim sve skupa umiješati u mlijeko. Vratiti na laganu vatru i kuhati 3 do 4 minute.
Pustiti da se malo ohladi te preliti preko panettona. Promiješati lopaticom i dobivenom smjesom puniti namašćen kalup za puding. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C u statičnom načinu rada 50 minuta.
Pečeni desert izvaditi iz pećnice, pustiti da se potpuno ohladi i zatim pažljivo staviti na tanjur. Od vrhnja i šećera u prahu napraviti šlag i dekorirati puding. Po želji ukrasiti grančicama ribizla ili ribanom čokoladom.