Razveselite ukućane

Od ostataka do remek-djela: pretvorite panettone i pandoro u nove deserte

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Prvi prijedlog su ražnjići napravljeni od kockica panettonea, lagano zapečeni u pećnici i preliveni otopljenom tamnom i bijelom čokoladom

Za Božić mnogi daruju panettone i pandoro, tradicionalne talijanske slastice koje su nezaobilazan dio blagdanskog stola.


Iako su ukusni sami po sebi, često se dogodi da ih tijekom blagdana skupimo nekoliko, pa se nađemo u problemu kako ih iskoristiti do kraja. Umjesto da ih jedete uvijek na isti način, donosimo nekoliko ideja kako uživati u panetonu i pandoru na malo drukčiji način.


Bilo da ih pretvorite u raskošan desert ili doručak, ovi prijedlozi osigurat će da se nijedan komad ne baci, a vi ćete uživati u novim okusima i kreativnim kombinacijama.


Prvi prijedlog su ražnjići napravljeni od kockica panettonea, lagano zapečeni u pećnici i preliveni otopljenom tamnom i bijelom čokoladom.


Za ovaj recept treba vam:


  • 300 grama panettona,
  • 200 g bijele čokolade,
  • 300 g tamne čokolade,
  • 275 g slatkog vrhnja.

Zagrijte lončić s 150 g vrhnja, a tamnu čokoladu nasjeckajte.


U posudu s čokoladom postepeno dodavati vruće vrhnje i stalno miješati kako biste dobili glatku kremu. Bijelu čokoladu otopiti na pari, a zatim stalno miješajući postepeno dodati slatko vrhnje sobne temperature.


Panettone zatim narezati na kocke, staviti na masni papir i peći osam minuta u prethodno zagrijanoj ventiliranoj pećnici na 190 °C. Kockice zatim slagati na ražnjiće i pokapati s obje čokolade.


Pandoro možete također prepeći na tavici i poslužiti sa zabaglione kremom.


Za kremu su potrebna:


  • 4 žumanjka,
  • 80 g šećera,
  • 50 g likera marsala.

Po želji možete recept nadopuniti i čokoladnim ganacheom od:


  • 70 g čokolade,
  • 65 g vrhnja.

Krema se kuha na pari. Treba zakuhati vodu u većoj, i na nju staviti manju posudu. Žutanjke i šećer staviti u posudu, mutiti ručnom pjenjačom dok smjesa ne postigne temperaturu od 82°-85 °C.


Zatim dodati liker marsala i nastaviti s miješanjem. Nakon što ste dobili laganu i pjenastu smjesu, premjestite zdjelu u veću zdjelu napunjenu vodom i ledom, čime ćete prekinuti kuhanje.


Pandoro rezati vodoravno. Trebaju vam tri kriške. Svaku tostirati i zatim na tanjur staviti malo kreme, pa prvu krišku koju ćete premazati s dvije žlice kreme. Staviti iduću krišku i ponoviti postupak.


Posljednju krišku premazati kremom i pokapati čokoladnim ganacheom.


Francuski tost nije samo ukusan doručak, već i kreativan način korištenja starog kruha.


Umjesto kruha možete koristiti i panettone, uz pečenje, jedan od najčešćih ostataka božićnih blagdana.


Uz panettone trebaju vam:


  • 3 jaja,
  • 1 dl mlijeka,
  • 50 g maslaca,
  • prstohvat cimeta.

Poslužiti možete s čime god želite, topljenom čokoladom, marmeladom ili javorovim sirupom.


Panettone prvo narežite na kriške. Jaja umutiti pjenjačom, dodati mlijeko i cimet te dobro promiješati.


Na tavi otopiti maslac. Svaku krišku umočiti u smjesu od jaja i peći na tavici 2 minute sa svake strane do zlatne boje.


Ako treba dodati još maslaca. Poslužiti odmah.


Naš posljednji prijedlog kako iskoristiti panettone ili pandoro jest da od njega napravite posve nov kolač – puding.


Puding od panettonea


Sastojci za kalup od 500 ml:


  • 200 g panettona
  • 2 žumanjka
  • 300 g mlijeka
  • 90 g šećera
  • 50 g ruma
  • maslac za kalup

I još:


  • 2 dcl slatkog vrhnja
  • 25 g šećera u prahu

Priprema:


Panettone narezati na kockice, poškropiti rumom, pokriti prijanjajućom folijom i pustiti da stoji 15-ak minuta. Za to vrijeme skuhati kremu. Mlijeko zagrijati do vrenja te maknuti s vatre.


Pjenasto umiješati žutanjke sa šećerom, uliti malo mlijeka da se smjesa temperira i razrijedi te zatim sve skupa umiješati u mlijeko. Vratiti na laganu vatru i kuhati 3 do 4 minute.


Pustiti da se malo ohladi te preliti preko panettona. Promiješati lopaticom i dobivenom smjesom puniti namašćen kalup za puding. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C u statičnom načinu rada 50 minuta.


Pečeni desert izvaditi iz pećnice, pustiti da se potpuno ohladi i zatim pažljivo staviti na tanjur. Od vrhnja i šećera u prahu napraviti šlag i dekorirati puding. Po želji ukrasiti grančicama ribizla ili ribanom čokoladom.