Foto: Pexels
Tjestenina, rižoto, desert, koktel... sve je moguće!
povezane vijesti
RIŽOTO SA SUŠENIM RAJČICAMA I PJENUŠCEM
VRIJEME: 10 min pripreme, 15-20 min kuhanja
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 350 g riže (najbolje dugo zrno)
- 100 g sušenih rajčica
- 1 manji luk
- 2 dl pjenušca
- malo maslinovog ulja
- sol i papar po potrebi
- temeljac
- malo maslaca
PRIPREMA: Luk sitno nasjeckati i pirjati na maslinovom ulju. Dodati nasjeckane sušene rajčice, pirjati, pa dodati rižu. Lagano popržiti te dodati pjenušac. Kad pjenušac gotovo potpuno ispari, malo, pomalo dodavati temeljac dok riža ne bude skuhana prema uputi na pakiranju. Minutu prije kraja, umiješti maslac kako bi rižoto bio kremast. Po želji, servirati s naribanim parmezanom.
Foto: iStock
TJESTENINA S PJENUŠCEM I KOZICAMA
VRIJEME: 15 min pripreme, 10 min kuhanja
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 400 g tjestenine (penne, fusili, paccheri)
- 600 g kozica
- 100 ml pjenušca
- 1 češanj češnjaka
- sjeckani peršin, sol, papar i maslinovo ulje
PRIPREMA: U veliku tavu stavite maslinovog ulja i režanj češnjaka. Popržite ga i čim porumeni, izvadite iz tave. Dodajte dobro očišćene i oguljene kozice. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputi na pakiranju.
Čim kozice lagano porumene, dodajte peršin i deglazirajte pjenušcem. Pustite da alkohol dobro ispari i zatim dobro promiješajte. Dodajte tjesteninu i po potrebi par žlica vode od kuhanja. Ostavite da se zajedno s preljevom kuha nekoliko sekundi, povremeno promiješajte i poslužite.
Foto: iStock
TORTA S JABUKAMA I PJENUŠCEM
VRIJEME: 30 min pripreme, 45 min pečenja
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 280 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 150 ml slatkog pjenušca
- 3 jaja
- 180 g šećera
- 120 ml ulja sjemenki kikirikija
- 100 g bijele čokolade
- 1 bočica ekstrakta vanilije
- 4 jabuke
- 1 prstohvat soli
- 1 žlica smeđeg šećera
PRIPREMA: Dvije jabuke ogulite, narežite na kvadrate i stavite u tavu zajedno sa žlicom šećera. Pustite da zavrije, kuhajte 2 minute pa dodajte 50 ml pjenušca i kuhajte još 2-3 minute, maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
Miksajte jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Smanjite brzinu miksanja te malo po malo dodajte ulje, te preostalih 100 ml slatkog pjenušca i vaniliju. Lagano ručno miješajući dodajte žlicu po žlicu prosijano brašno s praškom za pecivo, te na kraju smijesu od jabuka i nasjeckanu bijelu čokoladu dok se sve ne sjedini.
Smjesu izlijte u maslacem namazanu tepsiju promjera 24 cm, druge dvije jabuke ogulite, narežite na ploške i rasporedite po kolaču. Posipajte sa malo smeđeg šećera i pecite na 180° otprilike 45 minuta. Nakon što je gotova, tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi, pa poslužite posutu šećerom u prahu.
Foto: iStock
MIMOSA KOKTEL
VRIJEME: priprema 5 min
TEŽINA: jednostavno
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 200 ml soka od naranče
- 400 ml pjenušca
- 60 ml likera od naranče
- 1 naranča
PRIPREMA: Pomiješati sve sastojke i raspodijeliti u 4 visoke čaše za koktel ili šampanjac. Ukrasiti tankim kriškama naranče i poslužiti odmah.
Foto: Pexels