Svestrana

Od bazge možete napraviti slatki sirup, džem ili ju koristiti za aromatiziranje jela

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Slatki sirup možete dodati koktelima i bezalkoholnim pićima

Bazga je vrlo svestran sastojak u kuhinji i koristi se za pripremu širokog spektra jela, slastica i pića.


Zrele bobice koriste se u kulinarstvu za pripremu džemova i aromatiziranih sokova, želea, likera i octa


Sirup od bazge


Za pripremu se cvjetovi bazge pomiješaju s vodom, šećerom i limunom te se ostave nekoliko dana macerirati.


Slatki sirup može se razrijediti vodom ili dodati koktelima i bezalkoholnim pićima.


Džem od bazge


Džem nježnog i mirisnog okusa koji se može poslužiti namazan na kruhu ili čak uz svježe sireve.


Za pripremu se cvjetovi bazge pomiješaju sa šećerom, limunom i pektinom te se smjesa kuha dok se ne dobije željena gustoća.


Slastice aromatizirajte bazgom


Cvjetovi ove biljke tradicionalno se koriste za začinjavanje slastica poput keksa ili kolača.


Primjerice, cvjetovi bazge mogu se dodati u smjesu za prhko tijesto ili se bobicama bazge može začiniti krema.


Začini za slana jela


Konačno, cvjetovi se mogu koristiti i za davanje dodatnog pečata slanim jelima, poput salata, rižota i mesnih umaka.


Primjerice, cvjetovi bazge mogu se dodati u salatu od jagoda i rukole ili se cvjetovima bazge može začiniti mesni umak.