Foto: Pixabay
Slatki sirup možete dodati koktelima i bezalkoholnim pićima
povezane vijesti
Bazga je vrlo svestran sastojak u kuhinji i koristi se za pripremu širokog spektra jela, slastica i pića.
Zrele bobice koriste se u kulinarstvu za pripremu džemova i aromatiziranih sokova, želea, likera i octa
Sirup od bazge
Za pripremu se cvjetovi bazge pomiješaju s vodom, šećerom i limunom te se ostave nekoliko dana macerirati.
Slatki sirup može se razrijediti vodom ili dodati koktelima i bezalkoholnim pićima.
Džem od bazge
Džem nježnog i mirisnog okusa koji se može poslužiti namazan na kruhu ili čak uz svježe sireve.
Za pripremu se cvjetovi bazge pomiješaju sa šećerom, limunom i pektinom te se smjesa kuha dok se ne dobije željena gustoća.
Slastice aromatizirajte bazgom
Cvjetovi ove biljke tradicionalno se koriste za začinjavanje slastica poput keksa ili kolača.
Primjerice, cvjetovi bazge mogu se dodati u smjesu za prhko tijesto ili se bobicama bazge može začiniti krema.
Začini za slana jela
Konačno, cvjetovi se mogu koristiti i za davanje dodatnog pečata slanim jelima, poput salata, rižota i mesnih umaka.
Primjerice, cvjetovi bazge mogu se dodati u salatu od jagoda i rukole ili se cvjetovima bazge može začiniti mesni umak.