FOTO: iStock
Sočan kolač s omiljenim proljetnim voćem
povezane vijesti
Proljeće je stiglo, a jedan od glavnih vjesnika su sočne crvene jagode. Ako obožavate jagode, a još više slastice s njima, imamo za vas odličan proljetni recept.
Sastojci:
- 325 g šećera
- 250 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 130 ml sirupa od šećerne repe
- 5 jaja
- 500 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije
- 1 limun
- 750 g mascarpone sira
- 1 kg kvarka
- 200 g kiselog vrhnja
- 450 g marmelade od jagoda
- 750 jagoda
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
175 g šećera, maslac, vanilin šećer, sol i 25 g sirupa od šećerne repe umiješajte u kremastu smjesu.
Umiješajte jaja i postepeno dodajte gornjoj smjesi.
Brašno i prašak za pecivo pomiješajte i postepeno dodajte mlijeko.
Tijesto ulijte u dublji pleh i pecite oko 20 minuta.
U međuvremenu razrežite mahunu vanilije. Naribajte koricu limuna te iscijedite limun.
Umiješajte mascarpone, kvark, mahunu vanilije, kiselo vrhnje, 150 g šećera, 75 g sirupa od šećerne repe i koricu limuna.
Kremu ravnomjerno premažite preko ispečenog kolača.
Umiješajte marmeladu, 30 g sirupa od šećerne repe i sok od limuna te zakuhajte. Ostavite da se ohladi.
Jagode operite i narežite na komadiće. Raspodijelite po kolaču te sve prelijte smjesom s marmeladom. Ostavite minimalno tri sata u hladnjaku prije posluživanje.