Savršen proljetni recept

Obožavate jagode? Onda morate isprobati ovaj kolač s jagodama i mascarpone sirom

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sočan kolač s omiljenim proljetnim voćem

Proljeće je stiglo, a jedan od glavnih vjesnika su sočne crvene jagode. Ako obožavate jagode, a još više slastice s njima, imamo za vas odličan proljetni recept. 


Sastojci:


  • 325 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 130 ml sirupa od šećerne repe
  • 5 jaja
  • 500 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml mlijeka
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 limun
  • 750 g mascarpone sira
  • 1 kg kvarka
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 450 g marmelade od jagoda
  • 750 jagoda

Priprema:


Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. 


175 g šećera, maslac, vanilin šećer, sol i 25 g sirupa od šećerne repe umiješajte u kremastu smjesu. 


Umiješajte jaja i postepeno dodajte gornjoj smjesi.


Brašno i prašak za pecivo pomiješajte i postepeno dodajte mlijeko.


Tijesto ulijte u dublji pleh i pecite oko 20 minuta.


U međuvremenu razrežite mahunu vanilije. Naribajte koricu limuna te iscijedite limun. 


Umiješajte mascarpone, kvark, mahunu vanilije, kiselo vrhnje, 150 g šećera, 75 g sirupa od šećerne repe i koricu limuna. 


Kremu ravnomjerno premažite preko ispečenog kolača. 


Umiješajte marmeladu, 30 g sirupa od šećerne repe i sok od limuna te zakuhajte. Ostavite da se ohladi. 


Jagode operite i narežite na komadiće. Raspodijelite po kolaču te sve prelijte smjesom s marmeladom. Ostavite minimalno tri sata u hladnjaku prije posluživanje.