Foto: Shutterstock
Pravo rješenje za dane kada ne morate rano ustati
povezane vijesti
Brunch je križanac doručka (breakfast) i ručka (lunch), koji uključuje i slatka i slana jela i koji se konzumira u kasnim jutarnjim /ranim poslijepodnevnim satima.
Ako dobro promislite, to je pravo rješenje za nedjelje i praznike, kada niste prisiljeni rano ustati iz kreveta i nađete se u sredini jutra koje je prekasno za doručak, ali još uvijek prerano za ručak.
Postavši trend, često se nudi kao švedski stol u restoranima nedjeljom, za zabave i posebne prigode te nakon poslovnih sastanaka.
Od čega se sastoji brunch?
Prigoda je to u kojoj se konzumiraju i slatka i slana jela, koja, ovisno o prilici i kontekstu, mogu biti rustikalnija (krafna s jogurtom i slani kolači) ili pak složenija i sofisticiranija (tost s avokadom, pecivo s lososom).
Konzumira se, okvirno, u terminu od 10.30 do 11 sati ili od 13 do 14 sati.
Koji dan je prikladan za brunch?
To je obred vikendom (subota i nedjelja), odnosno praznicima.
Ukratko, prikladan je za one dane kada vam se ne žuri te imate više vremena da se opustite i malo posvetite prvom obroku u kuhinji.
Što ne smije nedostajati na brunchu
Uključuje i slatku i slanu hranu, koju prate svježe salate i ukusno šareno sezonsko voće.
Dobro ide uz čaj, kavu i voćne sokove.
Nekoliko tipičnih jela za brunch
Must-have anglosaksonske tradicije su jaja poslužena sa slaninom, plus grah u umaku od rajčice.
Tipično jelo za doručak (a samim tim i za užinu) je goveđe pečenje, koje se služi hladno i narezano na vrlo tanke ploške.
Brunch američkog porijekla uključuje:
- jaja Benedict, poslužena s holandskim umakom
- club sendvič: dupli sendvič punjen piletinom ili puretinom, hrskavom slaninom, zelenom salatom, rajčicama i majonezom pomiješanom sa senfom
- francuski tost: idealan za prilog i slatkim i slanim jelima, a to su kriške narezanog kruha umočene u tijesto napravljeno od mlijeka, tučenih jaja, šećera i prstohvata cimeta, a zatim pečene u tavi s malo otopljenog maslaca
- bagels, punjen po želji (obično lososom i svježim sirom)