Foto Pexels
Kora sadrži najviše vlakana. No, je li to dobro za sve?
povezane vijesti
Voće je, kao što svi znamo, jedna od najvažnijih prehrambenih kategorija za dobrobit našeg organizma. Nema ništa bolje nego li se naći u idealnoj situaciji da možete ubrati voće direktno sa stabla i pojesti ga s korom, čak i bez pranja, uživajući u njegovom okusu…
No, je li uvijek preporučljivo, odnosno je li općenito preporučljivo jesti voće izravno s korom, sa ili bez pranja?
Voće s korom ili bez?
Počnimo s time da mnogi nutricionisti preporučuju jesti voće izravno s korom. Ova indikacija se temelji na kemijskoj analizi samog voća, gdje se pokazalo da se vitamini, mineralne soli i prije svega vlakna voća (mislimo na jabuku) nalaze u kori. I to je neporecivo.
Kora je obrambeni mehanizam biljke, sličan onome što je koža za nas. I koža je često bogatija hranjivim tvarima od unutrašnjosti – sjetite se piletine: koža je puno ukusnija od mišića, prsa ili buta.
Vlakna da ili vlakna ne?
Ono što je bitno reći je da kora sadrži najviše vlakana. No, je li to dobro za sve? Ne, to je dobro samo za neke od nas. Vlakna ne probavlja naše tijelo, već samo životinjski organizmi poput krava ili ovaca (koje imaju bakterije koje ih probavljaju umjesto njih) pa nam unos vlakana ne donosi nikakvu energetsku prednost.
Dakle, ako je osoba na dijeti, nema problema, dapače, dobrodošla su; čak i ako čovjek ima zatvor, jer pojačavaju izbacivanje vode u crijevima i čine stolicu mekšom.
Ali za one koji imaju problema s apsorpcijom ili iritabilnim crijevima, bilo bi bolje imati što manje vlakana u prehrani. Dakle, te tvari su dobre, ali samo do određene točke, ovisno o našoj situaciji. A o našoj situaciji ovisi je li bolje jesti voće s korom ili ne.
Higijensko pitanje
Tu je još jedan problem koji ne treba podcijeniti: činjenica da je kora prljava. To je obrambena barijera i posuta je letećom zemljom, nečistoćama iz zraka, bakterijama i naravno pesticidima koje uzgajivači posipaju po njoj.
U tom slučaju ni dobro pranje ne pomaže da ih uklonite, jer ih voće djelomično upije, pa dio pulpe morate ukloniti, a to se radi samo nožem ili gulilicom.
Zaključno…
Iz tih razloga, ako želite jesti voće s korom, birajte barem ono bez pesticida, ono organsko, izbjegavajući ovaj problem. Zatim, odabir ostavljanja ili uklanjanja kore prepušten je samo i isključivo vašim potrebama: ako su vam potrebna vlakna za vaš organizam, na temelju medicinsko-nutricionističkih indikacija, jedite organsko voće. Ako sumnjate, bolje ga ogulite.