
FOTO: iStock
Zdravi, a zasitni
povezane vijesti
Domaći njoki su jedno od onih jela koje ili uspije savršeno, ili nikako. Je li krumpir dovoljno rahli? Je li previše suh? Ili možda previše vlažan? Zašto su se raspali čim su dotaknuli vodu? Priprema njoka može biti zahtjevna i često uključuje puno pokušaja i pogrešaka.
No, batat dolazi u pomoć! Samo s dva jednostavna sastojka možete pripremiti njoke koji su ne samo jednostavni za izradu, već i prepuni korisnih nutrijenata. Ono što njoke od batata čini posebnim je to što su zasitni, a ne ostavljaju osjećaj težine.
Uz to, priprema je brža nego što biste očekivali, a s vremenom postajete sve vještiji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Zašto baš batat?
Batat sadrži oko 30 % manje škroba i gotovo tri puta više vlakana od običnog krumpira, zbog čega je idealan za pripremu njoka. Dok standardni njoki zahtijevaju puno brašna i jaja kako bi se povezali, kod batata potrebno je samo dodati brašno. Ovaj recept je stoga puno jednostavniji i „oprostit će“ vam sitne pogreške. Već pri prvom pokušaju dobit ćete ukusne i lijepo oblikovane njoke.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ovaj recept za njoke od batata lako možete pripremiti unaprijed, što je idealno za brze večere koje djeluju kao da ste se posebno potrudili. Kako pripremiti unaprijed? Ispecite batat, zamotajte ga u aluminijsku foliju ili spremite u posudu i čuvajte u hladnjaku dok ne budete spremni za pripremu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za dvije porcije):
- 1 veliki batat
- 90 g brašna
- Pola žličice soli
- 1⁄4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1⁄4 žličice crnog papra
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Izbušite ljusku batata vilicom ili vrhom noža. Pecite u mikrovalnoj, s kožom, 10 minuta. Rastvorite i izdubite sredinu i vilicom dobro izgnječite. Dodajte brašno i miješajte vilicom. Mijesite 2-3 minute na lagano pobrašnjenoj površini.
Razvaljajte u uže debljine oko jednog centimetra te izrežite na komade. Lagano kotrljajte zupcima vilice kako biste napravili utore. Zakuhajte vodu, smanjite na laganu vatru i pažljivo stavite njoke u vodu. Kad isplivaju, kuhani su! Vrijeme kuhanja je oko 1-2 minute.