
FOTO: iStock
Sve što vam je potrebno već imate u svojoj kuhinji
povezane vijesti
Kupili ste svježe šampinjone, ali već nakon par dana u hladnjaku postaju mekani, dobivaju tamne mrlje ili, još gore, počinju pljesniviti? Niste jedini!
Ove aromatične gljive savršen su dodatak brojnim jelima – od kremaste tjestenine do ukusnih omleta i pirjanih povrtnih jela. No, srećom, postoji jednostavan, ali genijalan trik koji će vam pomoći da šampinjoni ostanu svježi i do tjedan dana!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Najčešća greška zbog koje šampinjoni brže propadaju
Mnogi šampinjone ostavljaju u plastičnoj ambalaži u kojoj su kupljeni, no to je najbrži način da izgube svježinu! Plastika zadržava vlagu, što stvara idealne uvjete za razvoj plijesni i ubrzano kvarenje.
Također, čuvanje u hermetički zatvorenim posudama nije dobar izbor, jer šampinjoni moraju „disati“. Dakle, ako želite da ostanu svježi, ključno je znati pravilan način skladištenja
Ključ svježih šampinjona je jednostavan
Nakon kupovine odmah ih izvadite iz plastične ambalaže i prebacite u papirnatu vrećicu ili ih umotajte u papirnate kuhinjske ubruse. Papir će upiti višak vlage i spriječiti stvaranje plijesni, čime će šampinjoni ostati čvrsti, svježi i ukusni.
Nakon toga ih spremite u pretinac za povrće u hladnjaku, ali izbjegavajte hermetičke posude – šampinjoni trebaju cirkulaciju zraka kako ne bi postali gnjecavi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Ekstra trik za revitalizaciju šampinjona
Ako su šampinjoni ipak malo osušeni, ne morate ih odmah baciti! Postoji brz način da im vratite svježinu.
Potopite ih u zdjelu s hladnom vodom na 10 minuta – upit će vlagu i ponovno postati čvrsti, gotovo kao da ste ih tek kupili!
Uz ovaj trik, vaši šampinjoni ostat će svježi čak 7 dana, a vi ćete uživati u njihovom bogatom okusu u omiljenim jelima.