Aromatične gljive

Nikad više gnjecavi šampinjoni: ovaj trik održat će ih svježima čak 7 dana

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sve što vam je potrebno već imate u svojoj kuhinji

Kupili ste svježe šampinjone, ali već nakon par dana u hladnjaku postaju mekani, dobivaju tamne mrlje ili, još gore, počinju pljesniviti? Niste jedini!


Ove aromatične gljive savršen su dodatak brojnim jelima – od kremaste tjestenine do ukusnih omleta i pirjanih povrtnih jela. No, srećom, postoji jednostavan, ali genijalan trik koji će vam pomoći da šampinjoni ostanu svježi i do tjedan dana!


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Stefy’s Flavours (@stefys_flavours)



Najčešća greška zbog koje šampinjoni brže propadaju


Mnogi šampinjone ostavljaju u plastičnoj ambalaži u kojoj su kupljeni, no to je najbrži način da izgube svježinu! Plastika zadržava vlagu, što stvara idealne uvjete za razvoj plijesni i ubrzano kvarenje.


Također, čuvanje u hermetički zatvorenim posudama nije dobar izbor, jer šampinjoni moraju „disati“. Dakle, ako želite da ostanu svježi, ključno je znati pravilan način skladištenja


Ključ svježih šampinjona je jednostavan


Nakon kupovine odmah ih izvadite iz plastične ambalaže i prebacite u papirnatu vrećicu ili ih umotajte u papirnate kuhinjske ubruse. Papir će upiti višak vlage i spriječiti stvaranje plijesni, čime će šampinjoni ostati čvrsti, svježi i ukusni.


Nakon toga ih spremite u pretinac za povrće u hladnjaku, ali izbjegavajte hermetičke posude – šampinjoni trebaju cirkulaciju zraka kako ne bi postali gnjecavi.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Giovanni Siracusa (@unpezzoditalia)



Ekstra trik za revitalizaciju šampinjona


Ako su šampinjoni ipak malo osušeni, ne morate ih odmah baciti! Postoji brz način da im vratite svježinu.


Potopite ih u zdjelu s hladnom vodom na 10 minuta – upit će vlagu i ponovno postati čvrsti, gotovo kao da ste ih tek kupili!


Uz ovaj trik, vaši šampinjoni ostat će svježi čak 7 dana, a vi ćete uživati u njihovom bogatom okusu u omiljenim jelima.