Foto: iStock
Savršeno mekani i stvoreni za uživanje uz kavu
povezane vijesti
Ponekad je vikendom najbolje ostati kod kuće, pogotovo ako je vani loše vrijeme. Čini nam se da stiže sezona umatanja u udobne deke i gledanja omiljenih serija, a ovakve se večeri mogu savršeno začiniti jednostavnim desertom.
Zato smo pronašli jedan za mekane browniese koje jedan sastojak čini neodoljivima. Riječ je o omiljenom lješnjaku koji će dati poseban miris i okus najdražoj i najjednostavnijoj slastici.
Sastojci
- 100 g brašna plain flour
- 50 g kakaa
- 3/4 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 300 g tamne čokolade
- 250 g maslaca
- 250 g kristal šećera
- 4 jaja
- 100 g sjeckanog lješnjaka
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (ventilacija). U kalup 30×20 cm stavite papir za pečenje.
U zdjeli umiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo te dodajte sol. 250 g čokolade zagrijte u posudi na laganoj vatri.
Otopljenu čokoladu ostavite sa strane da se ohladi, a ostatak čokolade izrežite na komadiće.
Maslac i šećer istucite zajedno u zdjeli dok ne postanu vrlo lagani i pahuljasti. Dodajte jaja, jedno po jedno, a zatim ulijte čokoladu. Dobro promiješajte, a zatim dodajte trećinu smjese brašna. Promiješajte da se sjedini, a zatim ponovite s druge dvije trećine brašna.
Dodajte polovicu lješnjaka i svu nasjeckanu čokoladu i sve promiješajte da se sjedini, a zatim smjesu stavite u pripremljeni kalup za pečenje.
Miješajte čokoladni namaz i liker od lješnjaka zajedno sve dok ne dobijete glatku smjesu. Kada dobijete takvu smjesu, izlijte u kalup.
Pospite preostale lješnjake i lagano pritisnite prema dolje.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, testirajući nakon 25 minuta čačkalicom.
Ostavite da se ohlade u limu.
Ako možete podnijeti čekanje, stavite ih u hladnjak da se ohlade preko noći prije nego što ih izrežete – to će im pomoći da se smjeste u konzistenciju koja nije previše nalik kolačima.
Izrežite ih na kvadrate i pohranite u hermetički zatvorenom limu.