Foto: iStock
Odlična uz izvor proteina poput šalice mlijeka ili jogurta
povezane vijesti
Štrudla od jabuka je još jedan kolač koji nas mirisom i okusom vraća u djetinjstvo, ali i klasik koji se uvijek rado nađe na stolu za vrijeme obiteljskih okupljanja.
Sastojci:
Za tijesto:
- 65 g brašna
- 1/2 jajeta
- 15 ml vode
- 1/2 žlice ulja
- soli po ukusu
Za nadjev:
- 375 g jabuka (težina bez otpadaka)
- 30 g smeđeg šećera
- 30 g grožđica
- 15 g krušnih mrvica
- 1/2 limuna (za koricu i sok)
- 5 g ulja
- 15 g pinjola
- cimet po ukusu
Za površinu:
- 10 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
Priprema: Grožđice namočite u toplu vodu. Počnite s pripremom tijesta pa u veću zdjelu stavite brašno, jaje, prstohvat soli, ulje i vodu.
Rukama mijesite dok ne dobijete koliko-toliko homogenu smjesu, zatim je premjestite na radnu površinu i brzo mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Ostaviti u hladnjaku 30 minuta zamotano u prozirnu foliju.
U međuvremenu upalite pećnicu na 190-200°, jabuke ogulite i narežite na kockice, dodajte limunovu koricu i sok, pinjole, ocijeđene grožđice, cimet i smeđi šećer.
Promiješajte da se sve sjedini.
Zagrijte ulje u tavi koja se ne lijepi i uz miješanje tostirajte krušne mrvice nekolikiko minuta.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i valjkom ga razvaljajte na papiru za pečenje tako da dobijete pravokutnik veličine cca 30×40 cm.
Sloj tijesta pospite krušnim mrvicama (pomoći će upijanju vlage), a na vrh stavite smjesu s jabukama.
Tijesto zarolajte tako da napravite roladu i zatvorite rubove kako nadjev ne bi izašao van tijekom faze pečenja.
Štrudlu stavite na lim za pečenje, namažite mlijekom i pecite oko 35-40 minuta, odnosno dok ne porumeni.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi prije nego što ju pospete šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.