Sočna i hrskava

Nema boljeg od štrudle sa jabukama: izvrsna je i za doručak, i kao međuobrok, ma uvijek!

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Odlična uz izvor proteina poput šalice mlijeka ili jogurta

Štrudla od jabuka je još jedan kolač koji nas mirisom i okusom vraća u djetinjstvo, ali i klasik koji se uvijek rado nađe na stolu za vrijeme obiteljskih okupljanja.


Sastojci:


Za tijesto:


  • 65 g brašna
  • 1/2 jajeta
  • 15 ml vode
  • 1/2 žlice ulja
  • soli po ukusu

Za nadjev:


  • 375 g jabuka (težina bez otpadaka)
  • 30 g smeđeg šećera
  • 30 g grožđica
  • 15 g krušnih mrvica
  • 1/2 limuna (za koricu i sok)
  • 5 g ulja
  • 15 g pinjola
  • cimet po ukusu

Za površinu:


  • 10 g šećera u prahu
  • 1 žlica mlijeka

Priprema: Grožđice namočite u toplu vodu. Počnite s pripremom tijesta pa u veću zdjelu stavite brašno, jaje, prstohvat soli, ulje i vodu.


Rukama mijesite dok ne dobijete koliko-toliko homogenu smjesu, zatim je premjestite na radnu površinu i brzo mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.


Ostaviti u hladnjaku 30 minuta zamotano u prozirnu foliju.


U međuvremenu upalite pećnicu na 190-200°, jabuke ogulite i narežite na kockice, dodajte limunovu koricu i sok, pinjole, ocijeđene grožđice, cimet i smeđi šećer.


Promiješajte da se sve sjedini.


Zagrijte ulje u tavi koja se ne lijepi i uz miješanje tostirajte krušne mrvice nekolikiko minuta.


Izvadite tijesto iz hladnjaka i valjkom ga razvaljajte na papiru za pečenje tako da dobijete pravokutnik veličine cca 30×40 cm.


Sloj tijesta pospite krušnim mrvicama (pomoći će upijanju vlage), a na vrh stavite smjesu s jabukama.


Tijesto zarolajte tako da napravite roladu i zatvorite rubove kako nadjev ne bi izašao van tijekom faze pečenja.


Štrudlu stavite na lim za pečenje, namažite mlijekom i pecite oko 35-40 minuta, odnosno dok ne porumeni.


Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi prije nego što ju pospete šećerom u prahu i poslužite narezanu na kriške.