RUŽIČASTA KRALJICA

Nekoliko vrlo ukusnih recepata sa ciklom

Life

Od juhe i špageta do rižota

JUHA OD CIKLE


Težina: Jednostavno


Vrijeme: 15 min


Sastojci:


  • 120 g cikle
  • 30 g indijskih oraščića
  • 75 g korijena celera
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 čajna žličica suhog delikatesnog kvasca
  • prstohvat soli
  • prstohvat sjemenki kima
  • 5-6 zrna crnog papra
  • 400 ml vode

Priprema: Narežite ciklu i celer na sitno. Stavite sve sastojke u lonac i prelijte ih vrelom vodom. Ostavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta te zatim izblendajte u blenderu do glatke teksture. Po želji poslužite uz tostirane suncokretove sjemenke ili sezam.


healthy beetroot soup


ŠPAGETI S CIKLOM


Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min pečenja, 15 min pripreme


Sastojci:


  • 250 g integralnih špageta
  • 3 cikle (mogu biti i konzervirane)
  • 4 češnja češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 g lješnjaka
  • 3 žličice limunovog soka
  • sol i papar po ukusu
  • parmezan
  • bosiljak

Priprema: Ciklu ispecite u pećnici u aluminijskoj foliji s malo ulja, vode, soli i papra na 200°C, oko 45 minuta. Kad je cikla skoro gotova, skuhajte špagete. U blenderu izmiksajte oguljenu ciklu, lješnjake, češnjak, malo parmezana, maslinovog ulja, malo limunovog soka i vode u kojoj se kuhala tjestenina. Začinite smjesu solju i paprom (ili začinima po volji). Pomiješajte špagete s umakom dok se dobro ne povežu. Servirajte s malo parmezana i listićima svježeg bosiljka.



RIŽOTO OD CIKLE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 40 min


Sastojci:


  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 350 g sirove cikle
  • 250 g riže za rižoto
  • 100 ml bijelog vina
  • 50 g maslaca
  • parmezan

Priprema: Zagrijte povrtni temeljac i pustite na laganoj vatri kako bi bio topao dok kuhate rižoto. Usitnite luk i češnjak, a ciklu ogulite i izrežite na kockice ili naribajte. Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi te pirjajte luk i ciklu dok ne omekšaju, 6-8 minuta.


Pred kraj dodajte češnjak i sve skupa još kratko pirjajte. Zatim dodajte rižu i sve skupa pirjajte još nekoliko minuta. Ulijte vino i pustite da prokuha par minuta, a zatim smanjite vatru. Kada se ta tekućina upije, dodajte zaimaču temeljca.


Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite većinu temeljca ili dok se riža ne skuha. Po želji začinite solju i paprom. Pred kraj u rižoto ubacite maslac i malo parmezana te, ako želite, ukrasite svježim peršinom prije serviranja.



HUMUS OD CIKLE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 min


Sastojci:


  • 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
  • 600 g kuhane cikle, ocijeđene
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice tahinija
  • 100 ml maslinova ulja
  • 2 velike žlice limunova soka

Priprema: Slanutak, ciklu, češnjak, tahini, ulje i sok od limuna ubacite u multipraktik ili blender s prstohvatom soli. Usitnjavajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu – dodajte još soli ili limuna ako je potrebno. Servirajte s povrćem, sirovim ili pečenim i kapljicom maslinova ulja za ukras.



Foto: Pixabay