
Foto: iStock
Od mirisnog kruha do palačinki!
MIRISNI KRUH OD BANANE I TAPIOKE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min
Sastojci: 30 min pripreme, 40-50 min pečenja
- 3 zrele banane
(izgnječene) - 2 jaja
- 1/3 šalice kokosovog ulja (ili otopljenog
maslaca) - 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica brašna od tapioke
- 1/2 šalice bademovog brašna (ili kokosovog ili rižinog brašna)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice cimeta (po želji)
- prstohvat soli
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje. U zdjeli izgnječite banane vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje (Ili otopljeni maslac), med (ili javorov sirup) i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte.
U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno tapioke, bademovo brašno (ili kokosovo ili rižino brašno), prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol.
Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 40-50 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kruh da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.
Foto: iStock
PALAČINKE ZA SVE
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min
Sastojci:
- 1 čaša brašna od tapioke
- 1 čaša mlijeka
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- malo ulja za pečenje
Priprema: U zdjelicu stavite brašno, prašak za pecivo, mlijeko, žumanjke i šećer pa sve dobro promiješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih dodajte u smjesu.
U tavu stavite malo ulja, sačekajte da se ugrije i pecite palačinke kao i inače.
Foto: iStock
PUDING OD TAPIOKE I ANANASA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 60 min pripreme i 20 min kuhanja
Sastojci:
- 100 g tapioka perlica
- 200 g ananasa
- 40 g rižinog slada u prahu
- 40 g ribanog kokosa
- 700 ml kokosovog mlijeka
- 1 čajna žlica ribane tamne čokolade
- malo kokosovog brašna
Priprema: Tapioka perlice namočite oko 1 sat u malo kokosovog mlijeka, nakon čega ih ocijedite i stavite u ostatak mlijeka. Dodajte rižin slad u prahu, ribani kokos i kuhajte dok se ne zgusne.
Nakon što se puding zgusne maknite ga s vatre i umiješajte 3/4 ananasa. Puding servirajte u čašice, s komadićima ananasa na vrhu i malo crne čokolade te posipajte kokosovim brašnom.
Foto: iStock
FINI TAPIOKA KRUŠČIĆI
Težina: jednostavno
Vrijeme: 60 min
Sastojci:
- 2 jaja
- 175 g brašna od tapioke
- 80 ml maslinovog ulja
- 160 ml mlijeka
- 65 g ricotte
- 1 žličica soli
Priprema: U tavi zagrijemo maslinovo ulje, mlijeko i sol. Kad proključa, maknemo s vatre i umiješamo brašno od tapioke. Smjesu pustimo da odstoji 10-15 minuta.
Za to vrijeme smjesa će se ohladiti te u nju umiješamo sir i razmućena jaja. Dobro izmiješamo. Od tijesta odvajamo male količine kako bismo napravili kuglice.
Njih posložimo na papir za pečenje te ih pečemo u pećnici dok ne poprime smećkastu boju.
Foto: iStock