ZVIJEZDA BEZGLUTENSKIH RECEPATA

Nekoliko ukusnih recepata u kojima glavnu riječ vodi brašno od tapioke

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Od mirisnog kruha do palačinki!

MIRISNI KRUH OD BANANE I TAPIOKE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min


Sastojci: 30 min pripreme, 40-50 min pečenja


  • 3 zrele banane
    (izgnječene)
  • 2 jaja
  • 1/3 šalice kokosovog ulja (ili otopljenog
    maslaca)
  • 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica brašna od tapioke
  • 1/2 šalice bademovog brašna (ili kokosovog ili rižinog brašna)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice cimeta (po želji)
  • prstohvat soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje. U zdjeli izgnječite banane vilicom dok ne dobijete glatku smjesu.


Dodajte jaja, otopljeno kokosovo ulje (Ili otopljeni maslac), med (ili javorov sirup) i ekstrakt vanilije te dobro promiješajte.


U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno tapioke, bademovo brašno (ili kokosovo ili rižino brašno), prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol.


Postupno dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 40-50 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite kruh da se malo ohladi prije rezanja i posluživanja.



Foto: iStock

PALAČINKE ZA SVE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min


Sastojci:


  • 1 čaša brašna od tapioke
  • 1 čaša mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo ulja za pečenje

Priprema: U zdjelicu stavite brašno, prašak za pecivo, mlijeko, žumanjke i šećer pa sve dobro promiješajte. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih dodajte u smjesu.


U tavu stavite malo ulja, sačekajte da se ugrije i pecite palačinke kao i inače.



Foto: iStock

PUDING OD TAPIOKE I ANANASA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 60 min pripreme i 20 min kuhanja


Sastojci:


  • 100 g tapioka perlica
  • 200 g ananasa
  • 40 g rižinog slada u prahu
  • 40 g ribanog kokosa
  • 700 ml kokosovog mlijeka
  • 1 čajna žlica ribane tamne čokolade
  • malo kokosovog brašna

Priprema: Tapioka perlice namočite oko 1 sat u malo kokosovog mlijeka, nakon čega ih ocijedite i stavite u ostatak mlijeka. Dodajte rižin slad u prahu, ribani kokos i kuhajte dok se ne zgusne.


Nakon što se puding zgusne maknite ga s vatre i umiješajte 3/4 ananasa. Puding servirajte u čašice, s komadićima ananasa na vrhu i malo crne čokolade te posipajte kokosovim brašnom.



Foto: iStock

FINI TAPIOKA KRUŠČIĆI


Težina: jednostavno


Vrijeme: 60 min


Sastojci:


  • 2 jaja
  • 175 g brašna od tapioke
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 160 ml mlijeka
  • 65 g ricotte
  • 1 žličica soli

Priprema: U tavi zagrijemo maslinovo ulje, mlijeko i sol. Kad proključa, maknemo s vatre i umiješamo brašno od tapioke. Smjesu pustimo da odstoji 10-15 minuta.


Za to vrijeme smjesa će se ohladiti te u nju umiješamo sir i razmućena jaja. Dobro izmiješamo. Od tijesta odvajamo male količine kako bismo napravili kuglice.


Njih posložimo na papir za pečenje te ih pečemo u pećnici dok ne poprime smećkastu boju.



Foto: iStock