povezane vijesti
LAZANJE S TIKVOM I KOBASICAMA
TEŽINA: Srednje
VRIJEME: 30 min, kuhanje 1 sat i 20 min
SASTOJCI ZA 6 OSOBA:
- 220 g tjestenine lazanje
- 580 g tikve (butternut ili hokaido)
- 120 g mocarele
- 120 g sira grana padano
- 370 g svježih kobasica
- 400 g pelata
- 1 kapula
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1,5 dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar
- peršin
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mlijeka
- muškatni oraščić, sol
PRIPREMA: Za pripremu lazanja s bundevom i kobasicama počnite s umakom. Ogulite i sitno narežite luk koji ćete dinstati u dubokoj tavi na malo ulja. Kobasicama uklonite opnu te ih izmrvite te ih dodajte na luk.
Kada se zaprži podliti bijelim vinom te kad alkohol ispari dodati pelate i koncentrat od rajčice. Pomiješati, posoliti, popapriti te kuhati poklopljeno na laganoj vatri dvadesetak minuta. U međuvremenu pripremite bešamel.
U loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite na laganoj vatri dok ne porumeni. Uliti vruće mlijeko i dobro promiješati. Začiniti solju i muškatnim oraščićem. Bešamel treba biti dosta tekuć. Gotov umak s kobasicama na kraju posuti sjeckanim peršinom. Tikvu oguliti i narezati na vrlo tanke ploške.
U posudu dimenzija 30 x 20 cm namazati sloj bešamela, staviti sloj tjestenine, zatim umak, narezanu bundevu, mocarelu narezanu na kockice i naribani grana padano. Pokapati bešamelom te slagati istim redom dok se svi sastojci ne potroše. Na kraju preliti bešamelom i posuti parmezanom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta. Kada su pečene, pustite ih 10 minuta pa poslužite.
Foto: iStock
KOBASICE S KRUMPIRIMA IZ PEĆNICE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min pripreme + 40 min pečenje
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 500 g krumpira
- 500 g svježih kobasica
- 4 lista kadulje
- 2 grančice ružmarina
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje, voda
- sol i papar
PRIPREMA: Krumpir oguliti i narezati na ploške. Kadulju, listiće ružmarina i češnjak sitno nasjeckajte nožem. U posudi pomiješajte ulje, vodu i aromatičnu mješavinu, prstohvat soli i papra po želji.
Pripremljenom emulzijom preliti krumpir i promiješati. Premjestiti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200° 20 minuta. Za to vrijeme kobasice izbodite vilicom.
Nakon 20 minuta dodajte ih krumpiru i pecite još 20 minuta na 200°, a na pola pečenja kobasice okrenite. Zatim uključite roštilj i nastavite peći desetak minuta, okrećući ih po potrebi. Poslužite odmah. Po želji u ovo jelo možete staviti i cherry rajčice.
Foto: iStock
ORECCHIETTE S KOBASICAMA I BROKULOM
TEŽINA: Jednostavno
PRIPREMA: 20 min, kuhanje 15 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 320 g tjestenine orecchiette
- 300 g brokule
- 300 g svježih kobasica 300 gr
- 0,5 dl bijelog vina
- 1 češanj češnjaka
- 2 grančice majčine dušice
- 1 grančica ružmarina
- maslinovo ulje
- sol, papar
PRIPREMA: Stavite kuhati vodu, a kad zakuha dodati žličicu i pol soli. Brokulu iskidati na cvjetiće i kuhati 6 do 7 minuta. Majčinu dušicu i ružmarin sitno nasjeckajte i ostavite sa strane. Prerežite kobasicu i uklonite opnu, a zatim je zgnječite vilicom.
U većoj tavi staviti malo maslinova ulja, staviti češnjak i čim zamiriši dodati kobasicu.
Nakon nekoliko sekundi dodati nasjeckano aromatično bilje i deglazirati bijelim vinom. Uz pomoć šupljikave žlice izvadite kuhanu brokulu i dodajte je malo po malo.
Podliti s malo vode od kuhanja brokule i pustite da se sve kuha 3-4 minute, zatim izvadite češnjak.
Začiniti prstohvatom papra. U vodi u kojoj ste kuhali brokulu skuhati tjesteninu. Kada je tjestenina kuhana, vadite je šupljikavom žlicom i prebacite u umak od brokule i kobasica.
Ako je potrebno podliti s malo vode od kuhanja, dobro izmiješati, kratko prokuhati i poslužiti. Ako volite ljuće, dodajte sitno nasjeckanu ljutu papričicu.
Foto: iStock