
Foto: iStock
povezane vijesti
BRZA SALATA S NAROM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 min
Sastojci za 2 osobe:
- 1 nar
- 200 g svježeg špinata ili mješavine zelene salate
- 50 g feta sira
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica balzamičnog octa
- sol i papar po ukusu
Priprema: Oprati i osušiti špinat ili mješavinu zelene salate. Očistiti nar. U posudi pomiješati špinat, nar i izmrvljeni feta sir. Preliti salatu maslinovim uljem, balzamičnim octom, te posoliti i popapriti po ukusu. Lagano promiješati i poslužiti.
Foto: iStock
BULGUR S NAROM I PILETINOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 35 min
Sastojci za 2 osobe::
- 200 g bulgura
- 2 pileća filea (oko 300 g)
- 1 nar
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 1 šalica sjeckane rajčice
- sol, papar i paprika u prahu po ukusu
- limunov sok
Priprema: U tavi zagrijati maslinovo ulje, pa popržiti bulgur oko 2-3 minuta. Dodati vodu (oko 2 šalice), sol i papar, pokriti i kuhati dok voda ne ispari, a bulgur omekša (oko 10-15 minuta).
Piletinu isjeckati na kocke, začiniti solju, paprom i paprikom u prahu. U tavi zagrijati malo maslinovog ulja i pržiti piletinu dok ne postane zlatna i sočna, te je staviti sa strane.
U istoj tavi popržiti crveni luk dok ne postane staklast, dodati rajčicu i kuhati još nekoliko minuta. Kad je bulgur gotov, pomiješati ga s prženom piletinom i povrćem. Dodati nar za osvježavajući i slatki ukus. Posluži uz malo limunovog soka za dodatnu svježinu.
Foto: iStock
TJESTENINA S NAROM, ORASIMA I FETOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 35 min
Sastojci za 2 osobe:
- 200 g tjestenine (penne, fusilli ili špageti)
- 1 nar (izvađena zrna)
- 50 g feta sira (ili kozjeg sira)
- 50 g oraha (grubo nasjeckanih)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- sok pola limuna
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin ili rukola za dekoraciju
Priprema: Skuhati tjesteninu prema uputama na pakiranju. Sačuvati malo vode od kuhanja. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati sjeckani češnjak i kratko ga popržiti dok ne zamiriše.
Dodati orahe i tostirati ih minutu-dvije. Dodati ocijeđenu tjesteninu, malo sačuvane vode od kuhanja i limunov sok. Dobro promiješati. Maknuti s vatre, dodati zrna nara i izmrvljeni feta sir. Začiniti solju i paprom po ukusu i posipati svježim peršinom ili rukolom.
Foto: iStock
PJENA OD JOGURTA I NARA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 30 min pripreme i 30 min hlađenja
Sastojci za 2 osobe:
- 200 g grčkog jogurta
- 100 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice meda ili javorovog sirupa
- 1 nar (izvađena zrna)
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica nasjeckanih oraha ili badema (po želji)
- listići mente za dekoraciju
Priprema: Istući vrhnje za šlag da postane čvrsto. U posebnoj posudi pomiješati grčki jogurt, med i vaniliju, pa lagano umiješati tučeno vrhnje da dobijete prozračnu smjesu.
U čaše ili zdjelice staviti sloj pjene, dodajte zrna nara, pa ponovite postupak. Na vrh pospite preostali nar i orahe. Ukrasite listićima mente i stavite u hladnjak na 30 minuta prije posluživanja.
Foto: iStock