Gastro

Nekoliko recepata za jako ukusan i zdrav sladoled

Ana Braškić

Foto: iSTOCK

Foto: iSTOCK

Od avokada i banane do čokolade i jagoda

SLADOLED OD AVOKADA I ČOKOLADE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme + 24 sata za hlađenje


Sastojci za 6 štapića:


● 400 g zrelog avokada


● 90 g gorkog kakaa


● 100 g agavinog sirupa ili meda


● prstohvat soli


● 30 g vode ili mlijeka


● 600 g tamne čokolade


● 1 žličica ulja sjeckani bademi ili lješnjaci ili nesoljeni pistacio


Priprema: Avokado narezati na veće komade, dodati kakao, prstohvat soli, agavin sirup i tekućinu te izraditi štapnim mikserom. Kušati i prema potrebi dodati još sladila.


Pomoću dresir vrećice napuniti kalupe za sladoled.


Lupnuti kalupima o podlogu kako bi izašao zrak. Držati jedan dan u zamrzivaču. Idući dan otopiti čokoladu sa žličicom ulja.


Sladolede izvaditi iz kalupa, umočiti u čokoladu i uvaljati u sjeckane orašaste plodove.


Poslužiti odmah. Ako ne želite odmah pojesti sve sladolede, stavite ih u posudu obloženu masnim papirom pa natrag u hladnjak.



Foto: iStock

Jednostavan sladoled


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme + od 4 do 6 sati za hlađenje


Sastojci za 750 g sladoleda:


● 500 ml mliječnog vrhnja za šlag


● 400 g kondenziranog mlijeka


● keksi, nasjeckana čokolada, narezano voće


Priprema: Od vrhnja napraviti šlag i u njega umiješati kondenzirano mlijeko.


Kada smjesa postane glatka i homogena u nju umiješajte sjeckane kekse, ili čokoladu ili narezano sezonsko voće.


Prebaciti u posudu s poklopcem i staviti u zamrzivač na 4 – 6 sati. Prije posluživanja ostaviti od 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi.


TRI VRSTE SLADOLEDA OD BANANE


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme + od 4 do 6 sati za hlađenje


Sastojci za 6 osoba:


● 600 g zamrznutih banana


● 50 ml mlijeka (može i biljno)


● 20 g meda


● 5 g ekstrakta vanilije


● 200 ml vrhnja (može i sojino)


● 120 g smrznutog šumskog voća


● 80 g namaza od lješnjaka


Priprema: Ukoliko nemate smrznutih banana, ogulite cca 5 banana, narežite na ploške i stavite u zamrzivač u zatvorenoj posudi. Trebat će im od 4 do 5 sati da se zalede. Zaleđene banane podijeliti na tri dijela.


U blender staviti 200 g banana, 20 g meda, 50 ml mlijeka i žličicu ekstrakta od vanilije. Dobro izraditi i prebaciti u čistu posudu.


Za drugi sladoled u blender dodati 200 g banane, 100 ml slatkog vrhnja te smrznuto šumsko voće. Dobro izraditi i kada smjesa postane glatka prebaciti u čistu posudu.


Posudu od blendera oprati te dodati posljednju trećinu banana, 100 ml slatkog vrhnja i 80 g namaza od lješnjaka. Dobro izraditi i prebaciti u čistu posudu.


Ako želite sladolede možete odmah poslužiti ili ih stavite u zamrzivač. Prije posluživanja zaleđeni sladoled ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.



Foto: iStock

SLADOLED OD JOGURTA I JAGODA


Težina: jednostavno


Vrijeme: 15 min pripreme + od 4 do 6 sati za hlađenje


Sastojci za 12 štapića:


  • 450 g grčkog jogurta
  • od 4 do 5 žlica meda ili agavinog sirupa
  • 150 g jagoda, malina ili borovnica

Priprema: U posudi promiješati jogurt i med, kušati, ako nije dovoljno slatko, dodati još sladila. Jagode ili neko drugo voće oprati, narezati i staviti u posudu.


Dodati 3 žlice meda i neprestano miješajući zagrijati na laganoj vatri od 3 do 4 minute.


Ohladiti i lagano pomiješati sa zaslađenim jogurtom. Smjesom puniti kalupe i staviti u zamrzivač na najmanje 4 sata.