Vrlo hranjiv

Nekoliko izrazito dobrih razloga zašto uvrstiti slanutak u prehranu

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ovo je i namirnica s najvećom koncentracijom folne kiseline

Slanutak je vrlo hranjiva mahunarka s brojnim zdravstvenim prednostima.


Dobar je za srce i kardiovaskularni sustav jer sadrži elemente kao što je Omega 6, esencijalna masna kiselina koja pomaže u održavanju pod kontrolom lošeg kolesterola (LDL) i triglicerida.


Ima izvrsnu količinu magnezija koji pomaže elastičnosti vena, arterija i kapilara te relativnoj cirkulaciji, a prisutnost magnezija u tijelu korisna je protiv rizika od srčanog udara.


To je još jedan valjan razlog da ne isključimo slanutak iz prehrane.


Relevantna je prisutnost željeza, neophodnog za održavanje učinkovite imunološke obrane, ali je također prisutan i fosfor, koristan za rad mozga, kalij za rad srca i cink za kosti i zube.


Najzastupljeniji su vitamini skupine B, neophodni za cjelokupnu dobrobit organizma.


Ovo je i mahunarka s najvećom koncentracijom folne kiseline, čiji nedostatak tijekom trudnoće može dovesti do malformacija ploda, a sadrž i kolin koji štiti jetru od tumora, hepatitisa i ciroze.


Mora se reći i da se radi o dosta kaloričnoj namirnici, preporučljivoj osobama koje se intenzivno bave tjelesnim aktivnostima, sportašima i djeci koja rastu.


U slučaju prekomjerne tjelesne težine i pretilosti treba ga konzumirati umjereno.