Od riže

Nekima je bezokusan, a nekima omiljen. Jeste li probali congee?

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Radi se o kineskom "comfort foodu"

Congee se smatra ultimativnom kineskom hranom za dušu, a priprema se veoma jednostavno.


Za one koji ne znaju, radi se o vrsti rižine kaše koja se priprema na mnogo načina, a nama je za oko zapeo ovaj recept s piletinom i soja umakom.


Ako se osjećate avanturistički, recept donosimo u nastavku!


Sastojci


  • 150 grama riže za sushi
  • 2,5 litara pilećeg temeljca
  • Sol
  • Soja umak
  • Tanko narezan mladi luk (samo zeleni dijelovi)
  • Sitno nasjeckan svježi đumbir
  • Sezamovo ulje

Priprema


Prije svega, dobro isperite i ocijedite rižu.


Potom, stavite rižu u lonac s pilećim temeljcem i pustite da prokuha. Rižu dobro promiješajte, stružući po dnu posude da se ne zalijepi, zatim smanjite temperaturu i napola pokrijte posudu. Lagano kuhajte sat i pol do dva sata, miješajući svakih 15 minuta, dok se zrna ne otvore i ne dobijete gustu smjesu.


Pazite da se riža ne zalijepi za dno.


Pred kraj kuhanja, kada se temeljac sjedini s rižom i dobije konzistenciju zobenih pahuljica, lagano začinite solju po ukusu.


Poslužite congee s preljevom od soja umaka, mladog luka i đumbira te nekoliko kapi sezamova ulja po ukusu.