Foto: Pexels
Prirodni antioksidans za sprječavanje sezonskih bolesti i jačanje imunološkog sustava
povezane vijesti
Postoje alternative klasičnim načinima uzimanja vitamina C, posebno zimi, a koji je neophodan kao prirodni antioksidans za sprječavanje sezonskih bolesti i jačanje imunološkog sustava.
Doznajemo gdje ga pronaći u dobrim količinama ako ne volite agrume i bez potrebe za korištenjem sintetičkih dodataka prehrani.
Kako biste se “opskrbili” vitaminom C – s obzirom na prosječnu preporučenu dnevnu dozu od 90 mg za muškarce i 75 mg za žene – postoji najmanje 6 alternativnih načina da u tijelo kroz namirnice unesete potrebnu količinu:
1. Brokula
Brokula nudi 51 mg vitamina C po porciji (pola šalice ili 90 mg / 100 g ).
Za točan dnevni unos dovoljno je, dakle, pojesti šalicu kuhane brokule (ili 250 g), još bolje pečene, možda popraćene krumpirom, također bogatim askorbinskom kiselinom i drugim važnim nutrijentima.
2. Prokulice
Čak i prokulice (europskog podrijetla) jamče dobru količinu vitamina C od 48 mg na pola šalice, odnosno 85 mg na 100 grama proizvoda.
Ako ih ne volite jesti sirove, najbolji način da izbjegnete gubitak visoke nutritivne vrijednosti prokulica je kuhanje na pari, u mikrovalnoj pećnici ili u tavi.
3. Karfiol
Još jedno povrće bogato askorbinskom kiselinom koje zimi nikako ne smije nedostajati na vašim stolovima je karfiol (148 mg na 100 g), idealan za niskokalorične dijete zbog smanjenog unosa kalorija.
Osim vitamina C, sadrži antikancerogene, protuupalne i antiskorbutske djelatne tvari. Nedavna istraživanja pokazala su njegovu učinkovitost u prevenciji raka prostate.
4. Crvena paprika
Povrće s izdašnom opskrbom askorbinskom kiselinom je crvena paprika, koja kada se konzumira sirova jamči 95 mg po porciji, u usporedbi sa 60 mg zelene paprike.
Količina čak i veća od preporučenog dnevnog prosjeka, ali koja se smanjuje ovisno o vremenu i vrsti kuhanja.
5. Špinat i rajčice
Oni koji misle da se vitamin C u velikim količinama nalazi samo u narančama možda ne znaju da su špinat i rajčica dva povrća koja, kada se kombiniraju sirova ili lagano kuhana, mogu osigurati do 42 mg po porciji.
6. Crna aronija
Vrlo bogata antocijanima (i zbog toga su njezina antioksidativna svojstva legendarna), ova bobica je također vrlo bogata vitaminom C.
Pomislite samo da 100 grama aronije sadrži 34% preporučene dnevne doze vitamina C.