Foto: Pixabay
Evo što nikako ne smijete zaboraviti kada koristite češnjak
povezane vijesti
Smatran prirodnim antibakterijskim sredstvom i korišten od davnina zbog svojih beskonačnih blagotvornih svojstava, češnjak je jedan od bitnih elemenata kuhinje.
Mnogo više od jednostavnog “okusa” za vaša slana jela, u mnogim kulturama, češnjak se smatra temeljnim lijekom za suzbijanje brojnih bolesti koje mogu pogoditi tijelo:
- pomaže u razrjeđivanju krvi i snižavanju razine kolesterola
- ima antibakterijska i antifungalna svojstva
- snažan antioksidans koji pomaže u suzbijanju starenja stanica
- pomaže u pročišćavanju bubrega i mjehura te sprječava bolesti koje zahvaćaju te organe
- poboljšava tonus vena i zdravlje krvožilnog sustava
- olakšava pravilan rad crijeva
- koristan je kod glavobolja i razdražljivosti
- pomaže u jačanju imunološkog sustava i smatra se prirodnim lijekom protiv sezonskih tegoba
Sve ove dobrobiti proizlaze iz prisutnosti određene tvari u češnjaku, alicina, no da bi bio učinkovit i pridonio vašoj dobrobiti, mora se “aktivirati”.
Greška koju ne smijete učiniti pri rezanju češnjaka
Na tržištu nalazimo takozvane “glavice češnjaka”, sastavljene od nekoliko režnjeva.
Rijetki znaju da je alicinu prisutnom u češnjaku potrebno izlaganje zraku kako bi se “aktivirao”.
Iz tog razloga češnjak nikad ne smijete koristiti odmah, svježe oguljen!
Idealno bi bilo ostaviti ga nekoliko minuta na zraku prije nego što ga popržite na ulju ili dodate u pripravak koji se kuha.
Još jedan način da potaknete aktivaciju alicina je da režanj češnjaka sitno narežete nožem i tako izložite pulpu kisiku.