Foto: Pixabay
Sušene gljive su biljne namirnice najbogatije vitaminom D
povezane vijesti
Što se tiče mikroelemenata i minerala, gljive su bogate vitaminima ( B1, B2, B3, B6, C i D), folatima, a obiluju kalijem, fosforom, željezom i selenom.
Važan je doprinos vitamina skupine B: među njima vitamin B3, koji služi za održavanje zdravog živčanog sustava i oksigenaciju krvi, i vitamin B2, neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i metabolizam.
Vitamin D, kojeg također ima u izobilju, regulator je metabolizma kalcija i stoga je koristan u kalcificiranju kostiju.
Evo glavnih prednosti gljiva:
1. Crijevna mikrobiota
Jestive gljive funkcionalna su hrana i vrijedan izvor biološki aktivnih spojeva.
Znanstvenim istraživanjima utvrđena je njihova interakcija s crijevnom florom i posljedičnim fermentacijskim djelovanjem o čemu ovise neka od ljekovitih svojstava gljiva.
Procesi modulacije proizlaze iz aktivnosti, na primjer, fenolnih kiselina. Ovi specifični funkcionalni spojevi imaju svojstva modulacije protiv oksidativnog stresa, pokazujući korisne učinke na zdravlje.
2. Protuupalna i imunomodulirajuća svojstva
Posljednjih godina mnogi istraživači proučavaju mogućnost da gljive imaju određeni utjecaj na imunološki sustav.
Čini se da specifični metaboliti mogu potisnuti imunološke reakcije, potencijalno postajući korisni za ublažavanje autoimunih bolesti ili nekih bolesti gastrointestinalnog trakta.
Postoji najmanje 651 vrsta koje pripadaju 182 roda gljiva koje sadrže imunostimulirajuće metabolite.
3. Saveznici protiv anemije
Zahvaljujući vitaminima skupine B i željezu, gljive se bore protiv anemije pa ih je korisno uključiti u prehranu kada patite od nedostatka željeza ili imate simptome kao što su:
- umor
- fizički ili psihički stres
- iscrpljenost
Uz vitamine, kalij i fosfor, minerali kojih ima najviše u gljivama, korisni su i kod stresa, astenije, tjelesne i psihičke slabosti, također povezane s promjenom godišnjeg doba.