Neodoljiv miris

Ne morate bankrotirati na adventima: imamo recepte za nekoliko vrsta ukusnih fritula

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Verzija s jogurtom gotova je za svega desetak minuta pripreme

Fritule s jogurtom


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min pripreme + vrijeme za prženje


SASTOJCI:


  • 1 jaje
  • 1 čaša tekućeg jogurta
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 0,3 dl ruma ili rakije
  • prstohvat soli
  • 200 g glatkog brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • limunova korica
  • žličica cimeta
  • šećer u prahu
  • ulje za prženje

PRIPREMA: U zdjeli pomiješati jaje i šećer, dodati jogurt, rakiju ili rum te prstohvat soli. U drugoj zdjeli pomiješati brašno i prašak za pecivo te umiješati u tekuću smjesu.


Na kraju po želji umiješati koricu limuna i cimet. U dubokom loncu zagrijati ulje. Drvenom kuhačom provjeriti je li dovoljno toplo. Ako se oko kuhače pojave mjehurići, ulje je savršene temperature.


S pomoću dvije žličice oblikovati fritule i pržiti na umjerenoj vatri dok ne postanu zlatnožute. Nemojte prepuniti lonac kako bi fritule imale mjesta napuhati se i okretati. Fritule vaditi na papirnate ubruse te posuti šećerom.



Foto: iStock

Fritule s jabukama


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min pripreme + vrijeme za prženje


SASTOJCI:


  • 3 jaja
  • 80 g šećera
  • 3 žlice mlijeka
  • 3 žlice ulja
  • 8 g praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • 1 jabuka
  • sok pola limuna
  • korica limuna
  • 100 g grožđica
  • šećer u prahu
  • ulje za prženje

PRIPREMA: Grožđice namočiti u hladnu vodu. Jabuku oguliti, narezati na kockice u pomiješati sa žlicom šećera, sokom pola limuna i dva prstohvata cimeta.


U zdjeli pomiješati jaja s preostalim šećerom, dodati mlijeko i ulje. Dobro izraditi te postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo.


Kada smjesa postane homogena umiješati ocijeđene grožđice i jabuke. Ulje zagrijati, drvenom kuhačom provjeriti toplinu te pržiti fritule koje ste oblikovali s pomoću žličice. Povremeno ih okrenuti i kad postanu zlatnožute vaditi ih na papirnate ubruse, posuti šećerom u prahu i poslužiti.



Foto: iStock

Starinske fritule s kvascem


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min pripreme, 1 sat dizanja + vrijeme za prženje


SASTOJCI:


  • 500 g brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 jaja
  • 50 g grožđica
  • 3 dl mlijeka
  • 0,5 dl rakije ili ruma
  • 1 žlica ulja
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

PRIPREMA: U posudu staviti malo mlakog mlijeka, dodati kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera. Staviti na toplo da se digne. U posudu staviti brašno, jaja koja ste malo razmutili vilicom, grožđice, rakiju ili rum, žlicu ulja, ostatak mlijeka i ribanu koricu limuna.


Na kraju dodati kvasac te umijesiti tijesto. Staviti ga na toplo i pustiti da se diže sat vremena. Žlicom oblikovati fritule i pržiti u vrućem ulju dok ne postanu zlatnožute boje.


Pazite da vatra nije prejaka jer ako fritule prebrzo dobiju boju, mogle bi u sredini ostati sirove. Vaditi ih na papirnate ubruse i još vruće posuti šećerom u prahu i poslužiti.



Foto: iStock