Foto: Pexels
Zapravo su lijek za vaše zdravlje pa otkrijmo sva njihova izvanredna svojstva
povezane vijesti
Mnogi ljudi odbacuju sjemenke grožđa jer ih smatraju gorkim ili jer vjeruju da se ne mogu jesti.
U stvarnosti, sjemenke grožđa su jestive, imaju neutralan okus i mogu se pohvaliti raznim svojstvima.
Dovoljno je reći da se iz sjemenki grožđa dobiva dragocjeno ulje, kao i ekstrakti od kojih se proizvode suplementi.
Čak i kožica grožđa, koju neki eliminiraju jer je manje mekana od pulpe, donosi dobrobit našem tijelu. Posebno se nikada ne smije odbaciti kožica crnog ili crvenog grožđa.
Sjemenke i kožica grožđa sadrže flavonoide, molekule poznate po svom antioksidativnom djelovanju, sposobne suprotstaviti se štetnom djelovanju slobodnih radikala, zaustavljajući oksidativne reakcije koje zahvaćaju stanice našeg organizma.
Antioksidativne tvari omogućuju nam sporije i bolje starenje, podupiru sve naše organe i štite nas od niza poremećaja i patologija u koje je uključen oksidativni stres.
Prehrana namirnicama bogatim flavonoidima poput sjemenki i kožice grožđa stoga nam omogućuje mlađu kožu, zdraviju kosu i bolji izgled, ali i da dulje ostanemo zdravi.
Flavonoidi sadržani u sjemenkama i kožici grožđa također imaju protuupalno, kao i antioksidativno djelovanje.
To znači da konzumacija sjemenki i kožice grožđa može pomoći u smanjenju upalnih stanja u tijelu, odgovornih za mnoge patologije.
Nadalje, sjemenke i kožica grožđa poznati su po svojim svojstvima razrjeđivanja krvi, a njihova konzumacija može poboljšati zdravlje mozga, ali i krvnih žila.
Protuupalno djelovanje sjemenki i kore grožđa, u kombinaciji s antioksidativnim djelovanjem, može primjerice zaštititi od nastanka neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti i smanjiti rizik od tumora.
Oni koji vode sjedilački način života ili provode previše sati stojeći ili sjedeći na poslu mogu patiti od oticanja i osjećaja težine u nogama na kraju dana.
Ovu boljku možete ublažiti konzumiranjem sjemenki i kožice grožđa, što je razlog više da ih jedete, a ne da ih odbacite.