
FOTO: iStock
Neodoljiva torta bez jaja i maslaca vrlo je jednostavna i ukusna
povezane vijesti
Ova vrlo jednostavna i ukusna torta nosi nimalo lijep naziv.
Naime, zove se “Depression Cake”. Za to ima vrlo jednostavan razlog: nastala je u doba Velike depresije u SAD-u 1929. godine.
U to teško vrijeme gotovo da i nije bilo uobičajenih slastičarskih sastojaka u trgovinama.
Od 1930-ih, ova torta je uživala veliku popularnost kad god je ekonomska situacija teška i mnoge namirnice postaju nedostupne.
Tada ljudi traže jednostavne recepte za kolače koji zahtijevaju malo sastojaka ili stvari koje većina ljudi već ima kod kuće.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 170 g brašna
- 180 g šećera
- 30 g kakao praha
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 žlica bijelog ili jabučnog octa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 6 žlica biljnog ulja
- 250 ml hladne kave
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup namastite ili obložite papirom za pečenje.
U zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sol i šećer.
U tijestu napravite tri udubine i u svaku dodajte ekstrakt vanilije, ocat i ulje.
Ulijte kavu i sve dobro izmiješajte dok se ne dobije kremasto tijesto. Ulijte tijesto u kalup za torte i pecite oko 25 minuta, dok površina ne bude malo hrskava, ali još uvijek mekana.
Za dodatni lijepi izgled tortu možete preliti i otopljenom čokoladom.