"Depression Cake"

Naziv joj je malo depresivan, ali zato će vas njezin okus itekako razveseliti

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Neodoljiva torta bez jaja i maslaca vrlo je jednostavna i ukusna

Ova vrlo jednostavna i ukusna torta nosi nimalo lijep naziv.


Naime, zove se “Depression Cake”. Za to ima vrlo jednostavan razlog: nastala je u doba Velike depresije u SAD-u 1929. godine.


U to teško vrijeme gotovo da i nije bilo uobičajenih slastičarskih sastojaka u trgovinama.


Od 1930-ih, ova torta je uživala veliku popularnost kad god je ekonomska situacija teška i mnoge namirnice postaju nedostupne.


Tada ljudi traže jednostavne recepte za kolače koji zahtijevaju malo sastojaka ili stvari koje većina ljudi već ima kod kuće.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Cooking with Shirley (@cookingwithshirley)



Sastojci:


  • 170 g brašna
  • 180 g šećera
  • 30 g kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica bijelog ili jabučnog octa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 6 žlica biljnog ulja
  • 250 ml hladne kave

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Megan Neveu | Olives + Thyme (@olivesnthyme)



Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup namastite ili obložite papirom za pečenje.


U zdjeli pomiješajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sol i šećer.


U tijestu napravite tri udubine i u svaku dodajte ekstrakt vanilije, ocat i ulje.


Ulijte kavu i sve dobro izmiješajte dok se ne dobije kremasto tijesto. Ulijte tijesto u kalup za torte i pecite oko 25 minuta, dok površina ne bude malo hrskava, ali još uvijek mekana.


Za dodatni lijepi izgled tortu možete preliti i otopljenom čokoladom.