Dar prirode

Napunite se beta-karotenom pomoću mrkve, a objašnjavamo i kada je idealna za jesti

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Bogata je brojnim nutritivnim svojstvima itekako korisnim za zdravlje

S mrkvom srednje veličine možete unijeti cijelu preporučenu dnevnu dozu beta-karotena (vitamin A), sa svim dobrobitima koje iz toga proizlaze.


Nadalje, mrkva je koncentrat blagostanja s bogatim asortimanom vitamina i mineralnih soli, puno vlakana i dragocjenih tvari, što znanstvena istraživanja otkrivaju posljednjih godina.


Kao međuobrok za utaživanje gladi, ona je također niskokalorična (41 kalorija), bogata vodom i mineralnim solima, uključujući kalij, dobrih 220 mg, opet na 100 grama.


Mrkva ima veliku količinu šećera, ali prije svega ima sposobnost da vrlo brzo podigne šećer u krvi.


Može biti korisna hrana za sportaše nakon natjecanja, ali dijabetičari i ljudi koji su u opasnosti od hiperglikemije trebaju biti oprezni.


Kao i gotovo sve povrće, mrkvu bi bilo idealno jesti sirovu, kako bi se osigurala savršena dostupnost svih njezinih svojstava.


Osim beta-karotena, mrkva sadrži umjerene količine vitamina C, odnosno askorbinske kiseline, ali priličnu količinu vitamina B, posebno B1, B2 i B6.


Ima i dobru zalihu dijetalnih vlakana s izvrsnim “indeksom vlakana”, što je omjer između količine vlakana i kalorija u hrani.


Vlakna sadržana u mrkvi povećavaju osjećaj sitosti i sprječavaju unos druge hrane i drugih kalorija tijekom dana.


Nadalje, regulira rad crijeva i u stanjima proljeva i u slučajevima zatvora.


Zahvaljujući visokoj prisutnosti mineralnih soli (uključujući natrij, kalij, kalcij, željezo, fosfor i cink), mrkva je učinkovito remineralizirajuće i tonizirajuće sredstvo.


Nadalje, djeluje pročišćavajuće i osvježavajuće za tijelo.


Sok od mrkve posebno je pogodan za trudnice i dojilje jer su svi elementi kojima je bogat vrlo korisni za pravilan razvoj ploda.


Ako steknete naviku ispijanja soka od mrkve, ojačat ćete svoje kosti jer sadrži vitamin K, neophodan za dobar metabolizam kalcija u kostima.


Konzumacija mrkve usporava starenje. Ovo povrće je bogato beta-karotenom, snažnim antioksidansom koji pomaže da koža ostane elastičnija.


Zahvaljujući brojnim nutrijentima, poput vitamina A i C, umanjuje probleme ekcema, bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina A.


I ne samo to, ako gubite kosu, jedite puno mrkve! Osim toga, mrkva je izvrstan izvor vitamina B i A koji su korisni za zdravlje vlasišta.


Konačno, mrkva je izvrstan izvor vitamina A potrebnog za rast tkiva pa njezinom redovitom konzumacijom nokti postaju snažniji.


Jedenje mrkve stimulira desni i povećava proizvodnju sline, što pomaže smanjiti prisutnost bakterija, djelujući kao prirodni čistač.


Također, minerali prisutni u mrkvi štite zdravlje vaših zuba.