Foto Pexels
Za utaživanje iznenadnih napadaja gladi ili za punjenje energijom u trenucima psihofizičkog stresa
povezane vijesti
Proteinske pločice zdrav su i prirodan međuobrok koji se može konzumirati u bilo koje doba dana, nakon treninga, u uredu ili kao niskokalorični način za ublažavanje gladi.
Omogućuju vam održavanje niskog unosa kalorija u zamjenu za vitamine, proteine, mineralne soli i vlakna.
Postoje različite vrste na tržištu, ali nisu sve baš prirodne i prave. Puno je bolje naučiti ih pripremati kod kuće osobnim odabirom sastojaka, bez masnoća, šećera i konzervansa.
Proteinske pločice sa zobi, kakaom i narančom
Pogledajmo sastojke:
- 40 gr bjelanjaka
- naribana korica 2 organske naranče
- 20 gr nezaslađenog kakaa u prahu
- 90 gr zobenih pahuljica za tijesto, 30 gr za ukras
- 50 grama meda
- 50 grama biljnog proteinskog praha s konopljom ili sojom
Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, proteinski prah, kakao i naribanu koricu naranče u velikoj zdjeli.
Dobro promiješajte i dodajte bjelanjak pomiješan s medom, pazeći da se svi sastojci dobro sjedine u smjesi. Ako je tijesto pretvrdo omekšajte ga s malo tople vode.
Prebacite tijesto na ravnu podlogu na koju ste stavili papir za pečenje i rukama ravnajte tijesto dok ne dobijete pravokutnik debljine 1-2 cm. Sve zamotajte u drugi papir za pečenje i dovršite valjkom za tijesto.
Pločice narežite na željenu veličinu, prekrijte zobenim pahuljicama i stavite u hladnjak na par sati. Tako dobivene proteinske pločice mogu se čuvati u hladnjaku 7-10 dana umotane u prozirnu foliju.
Proteinske pločice od kakaa i zobi s voćem
Budući da se baziraju na puno više bjelanjaka, pločice koje dobijete bit će nešto kaloričnije (96 kalorija po pločici). Ako želite, bjelanjke možete zamijeniti zgnječenom bananom i žlicom meda kako bi sastojci ostali povezani.
Sastojci:
- 130 grama zobenog brašna
- 2 mjerice mješavine proteinskog praha vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 prstohvat soli
- 3 žlice nemasnog kakaovog praha
- 4 bjelanjka
- 100 grama zaslađivača
- 1 staklenka voćnog pirea (jabuka, kruška…)
- 113 ml vode
Priprema: Sastojke pažljivo pomiješajte odvajajući tekuće od suhih. Zatim ih pomiješajte u istoj posudi i izradite rukama nekoliko minuta. Na taj način ćete dobiti homogenu smjesu koju možete razmazati u plehu obloženom papirom za pečenje.
Prekrijte papirom za pečenje i poravnajte valjkom dok ne dobijete kvadrat debljine 1 cm i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. Nakon što je pečeno, izrežite na štanglice i ostavite u hladnjaku tjedan dana.