Foto Pexels
Znatno je zdraviji jer ne sadrži konzervanse, palmino ulje i druge nepoželjne sastojke
povezane vijesti
Možda niste znali da ako imate snažan blender, sve što trebate za pripremu maslaca je kikiriki za tostiranje i nekoliko prstohvata soli za aromatiziranje recepta.
Evo sastojaka i postupka za izradu domaćeg maslaca od kikirikija. Stvarno je tako jednostavno.
Sastojci:
- 250 grama oljuštenog kikirikija
- 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 prstohvat soli
- 1 žličica meda ili agavinog sirupa (po želji)
- 1 žličica vode (po potrebi)
Priprema: Za pripremu maslaca od kikirikija kod kuće, imajte na umu da 250 grama oljuštenog kikirikija odgovara otprilike 300-350 grama kikirikija u ljusci. Vagajte kikiriki dok ga gulite da postignete željenu količinu.
Ovaj recept možete pripremiti i od manje količine kikirikija, po potrebi, npr. 100-150 grama.
Savjetujemo vam da kupite kikiriki u ljusci jer obično oljušteni i prženi kikiriki koji nađemo u prodaji sadrži puno soli i dodanih ulja.
Nakon što ste oljuštili kikiriki, tostirajte ga u pećnici na 170° ili u tavi oko 5-10 minuta dok ne osjetite karakterističnu aromu pečenja (pazite da kikiriki ne zagori!).
Zatim ih ostavite da se ohlade i stavite ih u posudu blendera ili multipraktika.
Počnite miksati kikiriki dok ne postane prah. Zatim nastavite miješati i primijetit ćete da će se postupno početi stvarati kremastija smjesa: dok miješate, kikiriki otpušta svoja prirodna ulja.
Morat ćete imati malo strpljenja. Vremena variraju ovisno o snazi blendera. Ako se smjesa nakuplja prema rubovima, žličicom je vratite prema sredini i zatim ponovno počnite miješati.
Dodajte 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Samo po potrebi dodajte 1 žličicu vode da postignete željenu gustoću.
Kako biste oponašali okus kupovnog maslaca od kikirikija, možete dodati i 1 čajnu žličicu meda ili agavinog sirupa.
Kada ste dobili maslac od kikirikija željene gustoće, kušajte ga i procijenite količinu soli koju želite dodati (ako želite jači okus).
Uz navedene doze dobit ćete teglicu maslaca od kikirikija od oko 250 grama.
Domaći maslac od kikirikija možete čuvati u hladnjaku tjedan dana.