Koristan, ali ćudljiv uređaj

Namirnice koje nikada ne bi trebali stavljati u mikrovalnu pećnicu…

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Čuvajte svoje zdravlje!

Prije nekih 40 godina kuhinje diljem svijeta dobile su na dar mikrovalnu pećnicu i brzo postale ovisne o njoj za munjevito zagrijavanje. Mlađe generacije ne mogu ni zamisliti pripremu zobenih pahuljica, vruće čokolade ili kokica bez nje.


Pa ipak, mnogi od nas nepravilno koriste mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje hrane.


Naravno, znamo da nikada ne smijemo stavljati aluminijsku foliju, metal ili plastiku, ali postoje jednako opasni rizici i pri određenim namirnicama.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Lisa Longley of Simple Joy (@lisasimplejoy)



Tvrdo kuhana jaja


S ljuskom ili bez ljuske, kada se tvrdo kuhano jaje kuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga iznutra stvara ekstremno nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati!


Što je još strašnije, jaje može prsnuti nakon što se zagrije, što znači da vam vruće jaje može eksplodirati u ruci, na tanjuru ili čak u ustima.


Da ne biste pretvorili svoje jaje u parnu bombu, izrežite ga na male komadiće prije podgrijavanja ili još bolje, uopće ga nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli TheSaltedHog (@thesaltedhog)



Mesne prerađevine


Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja. Nažalost, njihov boravak u mikrovalnoj može učiniti te tvari lošijim za vaše zdravlje.


Podgrijavanje prerađenog mesa pomoću mikrovalnog zračenja pridonosi stvaranju produkata oksidacije kolesterola koji se povezuju s razvojem koronarne bolesti srca.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Jim | Edible Garden🏡 (@jimnzgarden)



Lisnato povrće


Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat da ih kasnije pojedete kao ostatke, planirajte ih podgrijati u običnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj. Kada se grije u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi jako dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Katie – Spoonful of Flavor (@spoonfulflavor)



Cikla


Ista kemijska konverzija koja se događa sa špinatom vrijedi i za podgrijavanje cikle i repe bogate nitratima!


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli @beanshotsauceco



Ljute papričice


Kada se ljute papričice podgriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin – kemikalija koja im daje ljut okus – oslobađa se u zrak. Kemikalija u zraku može vam opeći oči i grlo.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Stephanie Melchione | The Cozy Cook (@thecozycook)



Krumpir


Opasnost dolazi kada pokušate podgrijati krumpir prethodno pripremljen u aluminijskoj foliji.


Pečenje krumpira u aluminijskoj foliji štiti bakteriju C. botulinum od topline, što znači da i dalje može napredovati ako krumpir predugo ostaje na sobnoj temperaturi i potencijalno uzrokuje botulizam.


Stavljanje tog kontaminiranog krumpira u mikrovalnu pećnicu također neće ubiti bakterije, stoga igrajte na sigurno pripremajući ih na limu za pečenje umje