Idealno

Najzdravije vrste čajeva koje ne sadrže kofein. Super su i hladni

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Količina kofeina sadržana u čaju varira ovisno o vrsti

Kofein je najčešći i najkorišteniji prirodni stimulans. Ima ga u kavi, kakaovcu, čaju, guarani te u pićima dobivenim od njih.


Iako pomaže našem tijelu i umu da duže ostanu aktivni uklanjajući osjećaj umora i iscrpljenosti, svi znamo da dugoročno može imati neželjene učinke, kao što su migrene, poremećaji sna, visoki krvni tlak i slično.


Posebno čaj gotovo uvijek sadrži kofein, a količina može varirati ovisno o vrsti čaja. Međutim, postoje i vrste čajeva koje ga ne sadrže.


Tražite li valjanu alternativu da se ne odričete svog omiljenog pića, a da u isto vrijeme ne uzimate kofein, ovdje ćete pronaći ono što vam odgovara.


Ovo su vrste čajeva koje ne sadrže kofein:


1. Rooibos čaj


Rooibos čaj (poznat i kao crveni čaj) valjana je alternativa klasičnom čaju, ali bez kofeina.


To je ukusan napitak s višestrukim blagotvornim svojstvima.


Pomaže našoj jetri da ostane zdrava, a posebno je pogodan za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka jer njegova česta uporaba pomaže u snižavanju krvnog tlaka držeći njegove vrijednosti pod kontrolom.


2. Čaj od hibiskusa (Karkadè)


Čak je i čaj od hibiskusa ili karkadèa bez kofeina i pravi je saveznik za zdravlje našeg tijela.


Doista, listovi hibiskusa poznati su po svojim antikancerogenim i antioksidativnim svojstvima.


Također, ispijanje čaja od hibiskusa pomaže nam stabilizirati krvni tlak i posljedično osigurava zdravlje kardiovaskularnog sustava.


3. Kamilica


Kamilica je idealna alternativa za one koji pate od nesanice i općenito poremećaja sna.


Uzimanje čaja od kamilice, osobito navečer, pospješuje san osiguravajući pravilan odmor.


Kamilica je također snažan antioksidans i osigurava zdravlje kardiovaskularnog sustava.


4. Biljni čaj od kurkume


Čaj od kurkume izvrstan je napitak koji pročišćava, antioksidativan je i blagotvorno djeluje na jetru.


Kurkuma sadrži kurkumin (tvar kojoj duguje svoju karakterističnu žutu boju), poznat po svojim antioksidativnim, protuupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.