Zdravi desert

Najfiniji proteinski brownie s maslacem od kikirikija

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Čak se i deserti mogu pretvoriti u nutritivno bogate verzije

Zdrava prehrana ne znači odricanje od uživanja u hrani, niti jednoličnu prehranu. Naprotiv, postoji mnogo ukusnih recepata koji su istovremeno zdravi i nevjerojatno fini.


Čak se i deserti mogu pretvoriti u nutritivno bogate verzije, a savršen primjer za to su proteinski browniesi sa maslacem od kikirikija.


Rade se od slanutka i zaslađeni su isključivo datuljama, što znači da u njima možete uživati bez grižnje savjesti!


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Sandra (@_nur_sandra_)



Sastojci:


Za humus:


  • 1 konzerva slanutka (oko 240 g ocijeđene mase)
  • 2 žlice tahinija (paste od sezama)
  • 3 – 4 žlice vode

Za brownije:


  • 200 g pripremljenog humusa
  • 200 g otopljene tamne čokolade (min. 70% kakaa)
  • 1 velika žlica kakaa u prahu2 žlice sirupa od datulja
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice nasjeckanih oraha
  • 1 žličica praška za pecivo

Za tahini umak:


  • 2 žlice tahinija
  • 3 žlice tople vode
  • 1 žličica maslaca od kikirikija
  • 1 žličica sirupa od datulja
  • 1 žličica kakaa u prahu

Priprema:


Slanutak ocijedite i isperite, zatim ga stavite u blender ili multipraktik. Dodajte tahini i vodu pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Po potrebi dodajte još malo vode kako bi tekstura bila savršeno glatka.


Dobiveni humus prebacite u veću posudu. U lončiću otopite tamnu čokoladu na laganoj vatri i umiješajte maslac od kikirikija. Kad se sve sjedini u kremastu masu, dodajte je u humus.


Umiješajte sirup od datulja, prašak za pecivo i nasjeckane orahe. Sve dobro izmiješajte, zatim smjesu izlijte na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 45 minuta, dok browniji ne postanu čvrsti, ali i dalje sočni iznutra.


Pomiješajte tahini s toplom vodom dok ne postane glatka smjesa. Dodajte maslac od kikirikija, sirup od datulja i kakao u prahu, pa sve dobro promiješajte. Po želji, umak možete lagano zagrijati.


Brownije narežite na kocke i poslužite ih s tahini umakom – kombinacija okusa koja će vas oduševiti!