Foto: Pixabay
Uz malo truda ovu mirisnu aromatičnu biljku možete imati uvijek spremnu
povezane vijesti
Pripremiti sušeni origano kod kuće i pohraniti ga više mjeseci vrlo je jednostavno. Počnite s odvajanjem grančica origana od vaše biljke.
Operite ih pažljivo tekućom vodom, zatim ih osušite čistom krpom i na kraju ih stavite na lim za pečenje da se osuše na suncu jedan dan: ovaj postupak će vam omogućiti da eliminirate višak vode i olakšate sušenje začina.
Nakon tog vremena uzmite grančice i zavežite ih uzicom, stvarajući malu omču s dužim krajem koja će vam omogućiti da objesite grozd da se osuši.
Grančice držite u prozračenom i toplom prostoru, ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti i pričekajte dva ili tri tjedna da se grozd potpuno osuši.
Kako biste provjerili jesu li listovi potpuno osušeni i spremni za prebacivanje u staklenku u smočnici, uzmete grančicu u ruku: ako se listovi lako mrve među prstima, možete prijeći na sljedeću fazu.
Svežanj origana raskomadajte, a sada suhe listove origana izmrvite prstima. Ispod ruku stavite posudu u koju možete spustiti izmrvljene listove.
“Zrna” ovog origana bit će prilično krupna: ako želite, listove možete dodatno izmrviti prstima ili mužarom da dobijete finiji prah.
Kada ste zadovoljni rezultatom, sve što trebate učiniti je prebaciti sušeni origano u vrlo čistu i suhu staklenu teglu, opremljenu hermetičkim zatvaračem.
Tako će miris biljke biti sačuvan mjesecima i uvijek ćete imati na raspolaganju vrhunski origano uzgojen i sačuvan kod vas.